Hlavní obsah

Čína má stolní tenisty po celém světě - od Konga po Lucembursko

PEKING

Světová velmoc stolního tenisu Čína sice může postavit do utkání svých týmů mužů i žen pouze po třech zástupcích, přesto si na olympijském turnaji v Pekingu zahrají dohromady desítky Číňanů. Slávu sportu, jemuž Čína dlouhodobě dominuje, totiž její rodáci šíří po celém světě a na olympiádě se tak představí v nejméně 17 dalších reprezentačních výběrech od Konga až po Lucembursko.

Článek

Těmito odchody sice nejlidnatější země světa ztrácí hodně hráčů, ale těm s ohledem na obrovskou konkurenci mnohdy nic jiného nezbývá. "Všemi těmito odchody ztrácí náš tým spoustu talentů. Je to však zároveň něco, na co mohou být lidé v Číně pyšní," řekla novinářům divačka Fang Ming, jež měla na hlavě čelenku s nápisem "Čína musí vyhrát".

Hodně nadějných čínských hráčů je přivábeno do zahraničí, aby posílili tamní reprezentační výběry a výrazně tak pozvedli jejich kvalitu. Jiní opouštějí Čínu poté, co se jim nepodaří probít se mezi čínskou elitu. Na velkých turnajích tak dochází ke kuriózním rodinným setkáním. Například nejlepší rakouská hráčka Liou Ťia je dcerou kouče čínského týmu mužů Liou Siao-tunga. Trenér Singapuru Liou Kuo-tung je zase starším bratrem hlavního kouče Číňanů Liou Kuo-lianga.

"Když reprezentujeme Singapur, tak přestože jsme Číňané, snažíme se do toho dát všechno. Z nějakého důvodu však nejsme schopni Čínu ani nijak ohrozit," připustil Liou Kuo-tung. Takový poměr sil je mezi muži, ale v ženách patří tým Singapuru k hlavním aspirantům na některou z medailí, a to především zásluhou Li Ťia Wej, která se narodila a dlouhá léta trénovala právě v Pekingu.

Posilování týmů čínskými stolními tenisty však zřejmě přesáhlo únosnou mez a Mezinárodní federace stolního tenisu se mu snaží bránit pravidlem, které letos vstoupilo v platnost: po dosažení 21 let už hráč nesmí změnit reprezentační barvy. Důvodem je, aby země přestaly spoléhat na naturalizované zahraniční posily a snažily se více zaměřit na výchovu svých mladých hráčů. "Myslím, že to pomůže a naše příští generace bude silnější. Vytvoří se u nás pořádný systém," uvedl kanadský kouč Marles Martins.

Že člověk nemusí být Číňanem, pokud chce ve stolním tenisu dosáhnout velkých úspěchů, také dokazují výjimky, jimiž jsou třeba Bělorus Vladimir Samsonov nebo Němec Timo Boll. A sami Číňané takové zpestření vítají. "Když tu hraje Číňan za jinou zemi, tak mu fandím. Ale přece jen raději sleduji cizince. Oni jsou to totiž docela fešáci," pousmála se studentka Lin Jüan.

Reklama