Hlavní obsah

Šikmé oči nejsou rasismem, brání se španělští basketbalisté

Dělali si při focení s tradičním čínským drakem legraci, teď ale čelí španělští basketbalisté obvinění z rasismu. V novinách se totiž objevila fotografie jejich olympijského týmu, na níž si hráči při focení pro sponzory dělají šikmé oči. Za to je řada světových médií zkritizovala.

Článek

Hvězda španělského basketbalového týmu Pau Gasol se však nařčení brání. "Byla to jen zábava, nemělo to nikoho urazit," řekl agentuře AP. "Je mi líto, že se na to někdo dívá špatně a bere to jako urážku. Jestli to ale považují za rasistické gesto, pak je to absurdní," dodal k focení  pro sponzory, jež se odehrálo na basketbalovém hřišti s tradičním čínským drakem.

"Cítili jsme, že to je správná věc. Že to lidé vezmou jako srdečné gesto," přidal další španělský reprezentant José Manuel Calderón.

Britský list Daily Telegraph napsal, že Španělé "si pošramotili již tak špatnou pověst, co se rasismu týče". Není to totiž poprvé, co má Španělsko potíže s rasismem ve sportu. Naposledy při letošní Velké ceně formule 1 v Barceloně fanoušci rasisticky uráželi britského pilota Lewise Hamiltona. Před čtyřmi lety při přípravném utkání diváci pro změnu pískali na anglické fotbalisty tmavé pleti. O skandál se postaral i bývalý kouč národního týmu Luis Aragonés, který nazval francouzskou hvězdu Thierryho Henryho negrem.

Reklama