Hlavní obsah

AFP: Genetická stopa úspěchu jamajských sprinterů

Atletická kultura, či sociální a ekonomické faktory nemohou zcela vysvětlit tajemství současné nadvlády Jamajčanů ve světovém sprintu. Je také potřeba jít po genetických stopách, o nichž se začalo uvažovat už v padesátých letech, a které toto tajemství odhalují, píše agentura AFP.

Článek

Karibský ostrůvek s 2,7 miliónu obyvatel, který je jen tečkou na mapě světa, by ze statistického hlediska neměl být předurčen k tomu, aby zářil během nejkratších běhů atletického programu. Je tedy potřeba se podívat do minulosti této země "půdy a vody" a jeho populace složené povětšinou z potomků černých otroků pocházejících ze západní Afriky.

"Byli to statní lidé, s nohama přizpůsobenýma k běhání v savaně, s bosými chodidly. Jen ti nejodolnější přežili cestu přes oceán. Jamajští plantážníci navíc měli nejlepší výběr, protože jejich ostrov byl prvním mezipřistáním," uvedl bývalý trenér italských sprinterů Carlo Vittori.

Vittori ale spíše než síle svalů a přirozenému výběru věří tomu, že důležitější je výchova a psychická motivace, která stimuluje produkci hormonů, obzvláště testosteronu. Osmasedmdesátiletý trenér to dokázal s Pietrem Menneou, neduživým sprinterem z jižní Itálie, jehož přetvořil ve světového rekordmana na 200 metrů a který svým výkonem 19,72 sekundy vévodil světovým tabulkám 17 let.

Stadión v Kingstonu praská ve švech

Na Jamajce není sprinterská kultura prázdné slovo. Plnými doušky je možné si to vychutnat během soutěží místních středoškoláků, při nichž stadión v Kingstonu praská ve švech. "Ti nejlepší jsou vybíráni od 13, 14 let. Nevím o tom, že by někde na světě bylo něco podobného," uvedl jeden z místních novinářů.

Pro tyto mladé lidi je úspěch na atletické dráze nejlepší způsob, jak změnit životní situaci svou, své rodiny, jak si vylepšit život.

Nedávné výzkumy, které prováděla Glasgowská univerzita a University of the West Indies v jamajské Moně, srovnávaly atlety různého zeměpisného původu a dokázaly, že genetická stopa je správná. Jamajčani měli ve srovnání s Australany mnohem vyšší výskyt proteinu, který je nezbytný pro práci rychlých svalových vláken v lýtku.

Výzkumu se zúčastnil i "obr" Herb McKinley, který loni v listopadu zemřel. Tento sprinter byl členem jamajské štafety, která získala olympijské zlato v roce 1952 v Helsinkách; navíc má dvě olympijská stříbra ze závodu na 400 metrů a jedno ze stovky. Společně s dalším hromotlukem - Arthurem Wintem, olympijským vítězem ve čtyřstovce z Londýna 1948, byl předchůdcem současného světového rekordmana v běhu na sto metrů Usaina Bolta, který měří 196 centimetrů.

Mezitím jamajská diaspora vyprodukovala pěknou řádku šampiónů, například Kanaďana Donovana Baileyho, britského sprintera Linforda Christieho, či Američanku Sanyu Richardsovou, která je jednou z favoritek čtyřstovky na olympiádě v Pekingu.

Reklama

Související témata: