Hlavní obsah

Překupníci vstupenek počítají ztráty po odstoupení Liou Sianga

PEKING

Za nominální hodnotu začali v Pekingu prodávat překupníci vstupenky na mužské finále 110 metrů překážek poté, co v pondělí kvůli zranění odstoupil už z rozběhu čínský favorit Liou Siang. Lístky na čtvrteční finále s čínskou hvězdou přitom patřily na černém trhu k nejžádanějším a překupníci je prodávali za minimálně čtyřnásobek původní ceny. Čekali ale, že cena těchto vstupenek ještě vzroste a dosáhne až desetinásobku, píše agentura AFP.

Článek

"Jakmile jsem slyšel tu zprávu, běžel jsem před stadion a prodal jsem všechny vstupenky za nominální hodnotu," říká americký překupník, který prý měl na finále překážek desítky lístků. "Občas se to prostě takhle vyvrbí," dodává muž, který si nepřál být jmenován.

Původní cena vstupenek na finále v běhu na 110 metrů překážek byla 400 až 800 jüanů (960 až 1920 korun). Před odstoupením Liou Sianga je překupníci nabízeli za 1500 až 3500 jüanů a pokud by se Liou Siang dostal do finále, mohla se cena lístku vyšplhat až na 6000 jüanů (14 400 korun). "Je to prostě otázka nabídky a poptávky," komentoval situaci další z amerických spekulantů se vstupenkami.

Černý trh s lístky na olympijské hry v Pekingu vzkvétá navzdory zátahům policie, která slíbila, že proti překupníkům přísně zakročí. O víkendu pekingská policie oznámila, že zadržela 221 spekulantů se vstupenkami včetně 31 cizinců. Zabavila přitom 569 lístků na olympijské závody, z nichž některé byly údajně padělané.

Ze zadržených cizinců skončili tři ve vazbě a čtrnácti dalším zkrátily úřady délku vstupních víz. Národnost zadržených cizinců čínské úřady nezveřejnily, podle informací médií je mezi nimi jeden Nizozemec.

Reklama