Hlavní obsah

Rekordman Bolt běžel rychlostí až 43,9 kilometru za hodinu

Rekordní běh olympijského vítěze na 100 metrů Usaina Bolta byl podroben vědecké analýze, která odhalila, že jamajský sprinter běžel rychlostí až 43,9 kilometru za hodinu. Té dosáhl mezi 50. a 80. metrem.

Článek

Celou trať zaběhl Bolt v novém světovém rekordu 9,69 sekundy, což odpovídá průměrné rychlosti 37,15 km/h. Jak spočítali vědci na www.sportsscientists.com, jeho maximální rychlost ve středním úseku byla ještě daleko vyšší.

Při absolutním bezvětří dokázal mezi 50. a 80. metrem držet rychlost 43,9 km/h, čímž získal rozhodující náskok před svými soupeři. V závěrečné pasáži už si mohl dovolit oslavovat vítězství, přesto zpomalil pouze na čtyřicetikilometrovou rychlost.

I v případě, že by udržel své tempo, nemohl by dosáhnout lepšího času než 9,60 sekundy. Podle dlouhodobých průzkumů však sprinteři svou maximální rychlost nedokážou udržet až na cílovou čáru, a proto se vědci domnívají, že by Boltovým maximem v sobotním olympijském finále mohl být spíše čas 9,64.

Jednadvacetiletý Jamajčan může svou jedinečnost prokázat také na dvojnásobné trati, kde by mohl ohrozit i rekord Michaela Johnsona z olympijských her 1996 v Atlantě. Slavný Američan tehdy zaběhl čas 19,32 sekundy, čímž stále drží rekord v průměrné rychlosti na celé soutěžní distanci, která činí 37,27 km/h.

Reklama