Hlavní obsah

Za olympijskými triumfy se skrývá řada osobních tragédií

Olympijští medailisté neroní na stupních vítězů v Pekingu jen slzy radosti. Mnohá vítězství odkrývají smutné příběhy o ztrátě nebo nemoci, které úspěchu dodávají hořkosladkou příchuť, píše ve čtvrtek agentura Reuters.

Článek

Německý vzpěrač Matthias Steiner převzal zlatou medaili se vzpomínkou na manželku Susann, která zahynula loni při autonehodě. "Je pořád se mnou, v těch hodinách před závodem je pořád tady," řekl novinářům nejsilnější muž na světě a polykal přitom slzy. "Nejsem pověrčivý, nevěřím na nadpřirozenou moc, ale doufám, že mě viděla. Přeju si to," dodal.

Izraelský plavec Alon Mandel vytvořil národní rekord na 200 metrů motýlek jen několik dní po náhlé smrti otce, který zemřel, když při vyměňování žárovky spadl ze žebříku. Alon přesto zůstal v Pekingu. "Bylo to velmi těžké, ale bylo to rozhodnutí rodiny, abych tady zůstal a závodil pro něj," řekl.

Smart by úspěchy vyměnil za setkání s rodiči

Americký šermíř Keeth Smart překonal vzácnou krevní chorobu, která ho před čtyřmi měsíci málem zabila. Boj lékařů, kteří se snažili zabránit vnitřnímu krvácení, povzbudil americký tým k nečekané stříbrné medaili.

"Tenhle rok byl jedním z nejtěžších v mém životě," řekl třicetiletý Smart, jemuž před dvěma měsíci zemřela matka na rakovinu. Otec, který ho ve věku 11 let přivedl do šermířského oddílu, zemřel v roce 2005. "Všechny sportovní úspěchy bych vyměnil za hodinu času s kterýmkoli z mých rodičů," dodává Smart.

Americkému plavci Eriku Shanteauovi zjistili lékaři v červnu rakovinu varlat jen týden před olympijskou kvalifikací. Shanteau odložil léčbu, aby mohl závodit na olympiádě. Do finále se v Pekingu nedostal, ale přesto tvrdí, že to mělo smysl; teď je prý připravený "vykopat tu zatracenou rakovinu" z těla.

Reklama