Hlavní obsah

Čínská záměna byla podivná, ale zůstalo u podezření

Karel Felt (Peking)Sport.czPrávo

Před Davidem Svobodou měl absolvovat parkur domácí moderní pětibojař Čchien Čen-chua na koni Tang-tang. Jenže nenastoupil a objevil se až na konci první skupiny s úplně jiným koněm, takže se pochopitelně začalo spekulovat, zda snad nešlo o čínský podvod.

Článek

Spekulace jsou jedna věc, důkazy druhá. „Když kůň na opracovišti zakulhá nebo kopne do překážky, bere se to jako zranění a kůň musí být nahrazen jiným, který se losuje z náhradníků,“ citoval pravidla moderního pětiboje šéf českého svazu Jan Hrdina.

Aby mohla česká ekipa vznést proti čínským čachrům protest, musela by mít důkazy. „Na tribuně jsme s předsedou Českého olympijského výboru Milan Jiráskem hned konstatovali, že něco nehraje, ale do pozadí jsme neviděli a nic bychom nedokázali. Jsou tam nejen domácí ošetřovatelé, ale i mezinárodní rozhodčí,“ podotkl Hrdina.

Na dotaz, zda je teoreticky možné, že by si závodník vylosoval koně, který mu nevyhovuje, ten se pak jako by zranil a z připravených dobrých náhradních koní by si pak vylosoval jiného, Hrdina řekl: „Teoreticky, hypoteticky i prakticky je to možné. Jenže opakuji - to nikomu nedokážete.“

Faktem je, že Číňanův původní kůň už se ve startovním poli neobjevil, ač každý měl absolvovat parkur dvakrát. Pořadatelé také žádné oficiální vysvětlení, proč jejich reprezentant startoval s jiným koněm, nevydali. Natož aby vysvětlili, proč jel úplně poslední.

Reklama