Hlavní obsah

Jezdec Lamaze má zlato z OH, ačkoli dostal dva doživotní tresty

Kanadského reprezentanta v jezdectví Erika Lamazeho nezastavily na cestě za zlatou olympijskou medailí ani dva doživotní zákazy činnosti. Nyní čtyřicetiletý enfant terrible byl dvakrát pozitivně testován na kokain a nemohl se kvůli tomu zúčastnit her v Atlantě 1996 ani v Sydney o čtyři roky později. Dnes si vše vynahradil a stal se v Hongkongu olympijským vítězem v parkuru.

Článek

Lamaze, nepřehlédnutelný talent v juniorských kategoriích, byl poprvé přistižen s kokainem před olympiádou v Atlantě a dostal trest na čtyři roky. Následně se mu sice díky argumentu, že drogu požil pro osobní potřebu a ne pro zlepšení výkonnosti, podařilo dosáhnout snížení na sedm měsíců, nicméně to na účast na hrách nestačilo.

Historie se částečně opakovala o čtyři roky později, kdy v přípravě na Sydney dostal doživotní distanc za dopingové látky, které byly obsaženy v léku na nachlazení a přípravku na hubnutí. A opět Lamaze s odvoláním uspěl, tentokrát díky tomu, že balení bylo špatně označeno.

Během doby, kdy byl doživotně potrestán, byl znovu pozitivně testován na kokain, za což následoval další distanc. Kanadský jezdec přiznal, že drogu vykouřil v cigaretě na party, ovšem do třetice se mu povedlo trest zvrátit. Zakázanou látku totiž vzal v době, kdy byl v trestu, takže další distanc byl irelevantní.

"Když dáte lidem šanci a umožníte jim, aby se poučili ze svých chyb, mohou se stát velké věci. A já jsem toho perfektním důkazem," řekl Lamaze televizi CBS po svém čtvrtečním triumfu. "Nikdy nesmíte přestat lidem věřit, protože toho stále mohou hodně dokázat. A nezáleží na tom, co se stalo," dodal třetí kanadský vítěz na letošních hrách, jenž navíc přispěl svým výkonem ke stříbru v týmové soutěži.

Reklama