Hlavní obsah

Zlatý hod Špotákové vidělo v TV přes půl milionu českých diváků

Vrchol čtvrteční soutěže oštěpařek na olympijských hrách v Pekingu včetně zlatého hodu české reprezentantky Barbory Špotákové sledovalo u obrazovek ČT2 549 000 českých fanoušků. Závěrečné dva pokusy Špotákové a ruské závodnice Marii Abakumovové, která do té chvíle útočila na zlato, tak viděla téměř polovina ze všech diváků v tu chvíli u obrazovek. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Článek

Celou soutěž mezi 13:24 a 14:31 SELČ sledovalo v průměru přibližně necelých 140 000 diváků, to znamená asi osmina lidí ze všech u televizních obrazovek v tu dobu. Zájem diváků tak na závěr soutěže stoupl asi čtyřnásobně.

Ještě o něco více lidí zhlédlo slavnostní ceremoniál, na kterém Špotáková převzala zlatou medaili a vyslechla českou hymnu na počest vítězky. Čtyřminutový ceremoniál vidělo 579 000 diváků ČT2, podíl na sledovanosti byl 53,1 procenta.

Oštěpařky sledovalo na ČT2 více diváků než dvě střelecké soutěže na úvod olympiády, v nichž se ze zlaté medaile radovali Kateřina Emmons ve vzduchové pušce a David Kostelecký v trapu. Důvodem byl hlavně fakt, že Emmons soutěžila před pátou hodinou ráno SELČ a Kostelecký po 9:00 SELČ. Triumf Emmons sledovalo 44 000 televizních diváků, úspěch Kosteleckého vidělo 57 000 fanoušků.

V Pekingu je o šest hodin více než v Česku a časový posun výrazně ovlivňuje počet diváků u přenosů. Před dvěma lety například zlatý závod lyžařky Kateřiny Neumannové na 30 kilometrů na zimní olympiádě v Turíně vidělo 648 000 dospělých. Předání zlaté medaile vítězi desetiboje Romanu Šebrlemu na hrách v Aténách 2004 k obrazovkám ČT přilákalo dokonce téměř 1,23 miliónu dospělých.

Reklama

Související témata: