Hlavní obsah

Podle Castra Kubánce v Pekingu okradli o medaile sudí a mafie

HAVANA

Bývalý kubánský prezident Fidel Castro tvrdí, že relativní neúspěch kubánských sportovců na olympiádě v Pekingu je dílem rozhodčích a "mafie". Na příštích olympijských hrách v Londýně bude podle něj korupce, evropský šovinismus a rasismus. V článku, který v pondělí zveřejnily kubánské oficiální sdělovací prostředky, se také zastal kubánského taekwondisty, jenž na olympiádě napadl rozhodčí a byl doživotně diskvalifikován.

Článek

Kubánci získali v Pekingu jen dvě zlaté medaile oproti devíti z Atén a poprvé za čtyřicet let nezískali zlato v boxerských soutěžích.

"Byl to zločin, co udělali s mladými lidmi z našeho boxerského týmu, aby dovršili práci těch, co okrádají atlety třetího světa. Ve své zavilosti nenechali Kubě v této disciplině ani jednu medaili," napsal Castro. Kubánští boxeři podle něho bojovali, mohli vyhrát, ale byli předem odsouzeni - rozhodčí je "drze okradli".

"Jsou sporty, ve kterých jsou rozhodčí velmi zkorumpovaní a (ve kterých) naši sportovci bojují proti soupeři i proti rozhodčímu," uvedl Castro.

O taekwondistovi Ángelu Valodiovi Matosovi napsal, že se "nemohl udržet", protože byl udiven rozhodnutím, které se mu zdálo naprosto nespravedlivé. Castro mu vyslovil "plnou solidaritu".

Bývalý prezident také tvrdí, že "mafie se dokázala vysmát pravidlům olympijského výboru".

"Nenechme se obalamutit londýnskými úsměvy. (V Londýně) bude evropský šovinismus, korupce rozhodčích, kupování svalů a mozků, neúnosné náklady a silná dávka rasismu," varoval Castro. Podle něho nelze ani snít o tom, že by bylo v Londýně dosaženo takového stupně bezpečnosti, disciplíny a nadšení, jakého dosáhl Peking.

Reklama

Související témata: