Hlavní obsah

Šéf lékařské komise ČOV: Sportovci by měli jíst pouze v olympijské vesnici

Těžkou hlavu má z příprav na letní olympijské hry v Pekingu šéf lékařské komise Českého olympijského výboru Jaroslav Větvička. Starosti mu dělá především všudepřítomný smog, jehož hladina překračuje veškeré limity. Dalším problémem je prý vysoká teplota a vlhkost, a sportovci si musí dát pozor i na stravování.

Článek

Podle posledních informací smog v Pekingu stále neubývá. Jakou nadstandardní výbavu s sebou bude muset mít lékařský tým na olympiádě?

Už jsme řadu opatření udělali, informovali jsme sportovce, jejich lékaře i svazy. Zvýšenou pozornost tomu musejí věnovat ti, kteří mívají dýchací potíže po zátěži, měli by se nechat vyšetřit specialisty. Důležité je získat i terapeutické výjimky, které se týkají hlavně antiastmatik, která mají pozitivní efekt na výkon.

Co dál s sebou povezete? Roušky i čističky vzduchu?

Ano, individuální respirátory i filtry a řadu přípravků jako antioxidanty kvůli ochraně sliznic a prostředky na posílení imunity. Důležitá jsou i režimová opatření, aby sportovci mohli modelovat přípravu podle aktuální situace.

Jak se domlouvá s Číňany?

Složitě. Máme pocit, že informace od nich se nezakládají na pravdě. Nedostaneme se k základním datům, jen přemletým. Mají tam 27 monitorovacích stanic, data dají do centrální agentury pro počasí, ta je upraví, dá MOV a od něj je teprve získáváme my. Požadovali jsme nezávislou stanici, tu odmítli, tak jsme chtěli alespoň přístup přímo k těm datům z jejich stanic. Také odmítli... Ale ta data nesedí, podle nich je to jen o trošku horší než v Praze, ale člověk vidí a cítí, že to je mnohem horší. Někde je asi chyba, prostě čínský přístup...

Etiopský vytrvalec Gebrselassie odmítl start v maratónu s odůvodněním, že si nechce zničit zdraví. Opravdu může mít smog i dlouhodobé následky?

Těžko zpětně říct, zda ke zhoršení stavu došlo právě následkem návštěvy Pekingu. Ty akutní jako kašel, zánět spojivek i psychické dopady jsou vidět hned. Dlouhodobější v důsledku působení oxidačních radikálů ale můžou být znát až v řádu let. Pokud se do organismu dostanou těžké kovy, můžou se projevit například sníženou životaschopností spermií.

Na jednu stranu chtějí sportovci být v dějišti her co nejdříve kvůli aklimatizaci. Na druhou, čím kratší pobyt ve smogovém prostředí, tím lépe...

Je to tak, jde to proti sobě. Máme z toho těžkou hlavu, jak vyladit aklimatizaci.

Co kromě smogu sportovcům v Pekingu hrozí?

Vysoká teplota a vlhkost. Když je vysoká vlhkost, hrozí dehydratace a úpal, ale zase je minimální UV záření. Když se ale změní vítr, sníží se vlhkost, lépe se dýchá, ale o to je vyšší teplota a UV záření. Na ochranu proti němu máme nový přípravek, který se naváže do hlubších vrstev pokožky a zůstává i po koupání. Další riziko je, že kdo poruší disciplínu a neodolá fast foodům a restauracím nebo si dá nápoj s ledem, může si přivodit problémy.

Takže doporučujete jíst jen v olympijské vesnici.

Jednoznačně, minimálně před soutěží. Problémy v minulosti nastaly i v dobrém hotelu.

Doporučujete sportovcům očkování?

Ne. Předpokládáme, že to jsou rozumní lidé a nebudou se vystavovat třeba riziku infekční hepatitidy. Místo, kam jedou, je civilizované. Hrozba onemocnění by nastala jen tehdy, kdyby nedodržovali základní hygienické návyky. Ale to hrozí i tady.

Reklama