Hlavní obsah

Za olympijské zlato bude milión, prozradil předseda ČOV Jirásek

Trochu se děsí představy, že by české basketbalistky olympijský turnaj vyhrály, protože by šlo o pořádnou ránu do rozpočtu. „Za zlato v kolektivním sportu je totiž vypsána prémie deset miliónů, takže bychom se určitě prohnuli,“ přiznal předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek na přímý dotaz Sport.cz, jak vysoké odměny jsou vypsány pro medailisty z Pekingu. „V individuálních sportech se částky nemění - milión za zlato, půl za stříbro, tři sta tisíc za bronz,“ prozradil.

Článek

Finanční odměny pro olympijské medailisty se už po léta nemění. To sportovci nenaříkají? Nedožadují se, abyste nějaké peníze přihodili?

Možná v ústranní, ale nahlas ještě žádný z nich s podobným požadavkem nepřišel. Jsou to hezky kulaté částky, jež jsou srovnatelné s odměnami pro olympijské medailisty v jiných zemích.

Kulaté sice jsou, ale zůstávají pořád stejné. A přitom inflace hlodá!

To pravda je, takže asi opravdu budeme muset probrat, zda nějaké peníze za olympijské kovy nepřidat. Jenže to se odvíjí od našich finančních možností.

Mohli jste ušetřit na olympijské výpravě nominované do Pekingu. Nezdá se vám počet 130 sportovců až příliš nadsazený?

Vůbec ne, protože osobně zastávám názor, abychom vyslali výpravu co nejpočetnější. Proto věřím, že minimálně dva tři sportovci ještě do výpravy přibudou.

Takže ono coubertinovské není důležité zvítězit, ale zúčastnit se!

To pardon, nikdo nejede do Pekingu za olympijskou turistikou. Byla stanovena jasná nominační kritéria, která všichni sportovci splnili, takže kolem konečné olympijské nominace nevznikl žádný spor.

Výprava čítající 130 sportovců, to bude určitě hotový vodopád medailí. S kolika cennými kovy mimochodem z Pekingu počítáte?

Kdybychom zopakovali Atény a přivezli jich osm, byl bych spokojen. Ono nejde jen tak sečíst výsledky ze světových šampionátů za uplynulé čtyři roky a touto statistikou se nechat strhnout k přehnaně optimistický prognózám.

A kdybyste se k nim přece jen strhnout nechal?

Pak bych snad ještě jednu medaili přidal.

Máte své favority, na něž byste už teď vsadil?

Ale samozřejmě - oštěpařku Barboru Špotákovou, skifaře Ondřeje Synka a skifařku Mirku Knapkovou, určitě některého ze sportovních střelců a dost možná i naše reprezentanty v nových cyklistických disciplínách, jež zatím nemají takovou olympijskou tradici.

A co třeba černý kůň české výpravy?

Docela bych vsadil na Janu Pechanovou v plaveckém maratónu. A možná i na basketbalistky.

Medaile z olympiády jsou ceněné, role vlajkonoše výpravy při zahajovacím ceremoniálu zase hodně prestižní. Už jste rozhodli, kdo bude 8. srpna pochodovat v čele výpravy a ponese na oválu stadiónu Ptačí hnízdo českou vlajku?

To budeme tajit do poslední chvíle, i když několik sportovců samozřejmě vybraných máme. Záleží ovšem na tom, zda při zahajovacím ceremoniálu už budou v Pekingu a jestli je hned v následujících dnech nepůjdou na start své soutěže.

Reklama