Hlavní obsah

Hilgertová: Na vzpomínání bude dost času v důchodu

Michal OsobaPrávo

Na letiště dorazila Štěpánka Hilgertová s manželem a trenérem Lubošem vozem, který řídil jejich syn. V tričku měla odznáček s čínskou rybou Pej-Pej, maskotem her v Pekingu pro vodní sporty. I ta by dvojnásobné olympijské vítězce měla přinést štěstí.

Foto: Petr Cihelka

Štěpánka Hilgertová

Článek

Nepřijde vám trochu neuvěřitelné odlétat už na pátou olympiádu?

Nepřijde. Možná až ve stáří, ale v aktivním životě se člověk moc ve vzpomínkách nevrací. Neběží mi v hlavě film Barcelona–Atlanta–Sydney–Atény… Na vzpomínání bude dost času v důchodu.

Stihla jste si vychutnat víkendové slunné počasí? V Pekingu si ho asi moc neužijete…

Doufala jsem, že se vylepší dřív, před odletem už jsem si toho moc užít nestihla. Snad to léto vydrží ještě po mém návratu.

Pátrala jste po aktuálních informacích z Číny ohledně počasí?

Úplně konkrétně jsem to nezjišťovala, ale vím, že tam je kolem 35 stupňů.

Velkých akcí jste objela spoustu, balit kufry už dokážete i poslepu?

V zásadě to mám zautomatizované. Olympiáda je jednodušší, tři čtvrtiny oblečení dostanete, na mě zbyla kosmetika, spodní prádlo a sportovní vybavení.

Kolik času vám to zabralo?

Během týdne jsem si psala lístek, co nezapomenout, v sobotu jsme měli za hodinu sbaleno.

V olympijské vesnici budete bydlet poprvé, je to tak?

Ano. Je to dobře, bude to něco jiného. Pátá olympiáda zní rutinně, ale poprvé budu ve vesnici, navíc jsem slyšela, že má být krásná.

Chystáte se na slavnostní zahájení her?

V tuto chvíli ano. První moje úvaha byla, že to je náročná akce a že ji asi vynechám. Ale když jsem se podívala do kalendáře, zjistila jsem, že zbývá pět dnů do závodu, tak jsem si řekla, že natolik silný zážitek by byla škoda vynechat. Jen pokud by na mě něco lezlo nebo by vznikla nějaká mimořádná situace, přehodnotila bych to.

Mluví se o vás jako o kandidátce na vlajkonošku při zahájení. Víte o tom něco?

Ptali se mě, jestli jdu na zahájení. Ale neoficiálně jsem se dozvěděla, že je širší výběr zvažovaných sportovců a že verdikt padne na poslední chvíli. Právě proto, aby někoho nejmenovali a on se pak neomluvil, že ho třeba bolí ruka.

Cítíte teď formu?

Ne. Cítit formu dvacet dní před závodem by byla veliká chyba. V Pekingu stejně stoprocentní fyzickou formu cítit nebudu, protože ty tréninky člověka vytahají. Spíš půjde o to necítit vyloženě únavu, nemít zdravotní problém a cítit se v mentální pohodě.

Jak se do ní dostanete? Vzala jste si s sebou něco na oddech?

Nějaké knížky i filmy mám, přímo ve vesnici by měly být k dispozici české i zahraniční filmy. Z knížek mám takové kompiláty povídek i detektivky, ani jsem to pořádně nestudovala.

Reklama

Související témata: