Hlavní obsah

Machová: Poslední olympiádu si chci hlavně užít

České basketbalistky pokračují v úspěšném tažení z posledních let a podruhé za sebou nebudou chybět na olympijských hrách. V Pekingu vstoupí do bojů o cenné kovy už tuto sobotu, kdy vyzvou favorizované Američanky. "Družstva jsou velice vyrovnaná, každý zápas bude velmi těžký a rozhodovat může jeden koš," rozjímala kapitánka českého týmu Hana Machová-Horáková v pondělí před odletem do dějiště her.

Článek

Jedete na druhou olympiádu za sebou. S jakými pocity?

Na svou první olympiádu jsem se moc těšila, teď už to tolik neřeším. Chci si hry užít, zahrát si dobrý basketbal. Družstva jsou velice vyrovnaná, každý zápas bude velice těžký a rozhodovat může jeden koš.

Do Pekingu jedete obhajovat páté místo z Atén, basketbalový svaz před vás položil cíl v podobě minimálního postupu do čtvrtfinále...

Já bych hlavně chtěla, abychom si hry opravdu užily a dobře si zahrály. Při té vyrovnanosti je hrozně těžké soudit, zda je páté místo úspěchem či neúspěchem, když vás od něj dělí třeba jeden koš. Já osobně doufám, že bychom mohly postoupit ze druhého místa ve skupině.

Vedoucí české výpravy Jiří Hamza hovoří o tom, že na 3.-10. místě v konečném pořadí je všechno otevřené. Takže medaile není až tak nereálná?

Když jsme jeli před dvěma lety na svět, tak všichni říkali, že můžeme mít medaili. Pak jsme odehráli špatně jeden těžký zápas a všechno bylo pryč. O medailových ambicích není dobré mluvit. Družstvo je ale zase o něco starší a vyspělejší a má toho víc odehráno. Před olympiádou šla forma pomalu nahoru.

Soupeřky českých basketbalistek očima kapitánky
USA (9.8. 14:00 SELČ)
Jsou někde jinde, ale už je trochu známe. Důležité bude, abychom odehrály vyrovnané utkání. Klidně můžeme prohrát o deset, dvacet bodů. Hlavně abychom měly dobrý pocit, že jsme na začátek turnaje dokázaly hrát svou hru.
Mali (11.8. 5:15 SELČ)
Rozhodně umějí hrát basketbal, naše poslední zápasy s africkými týmy nebyly nic jednoduchého. Ale porazit bychom je měly.
Španělsko (13.8. 5:15 SELČ)
Proti Španělkám hraji raději, než proti Ruskám. Jsou tvrdé, ale ne zákeřné, nesnaží se při každé příležitosti držet za dres, nežďuchají do vás. S řadou španělských hráček se potkáváme už řadu let, takže víme, co můžeme čekat.
Čína (17.8. 14:00 SELČ)
Číňanky jsou hodně běhavé a tvrdé. Bude hodně záležet na tom, co s nimi provede domácí prostředí. A taky co pustí rozhodčí.
Nový Zéland (15.8. 3:00 SELČ)
Hlavně nepodcenit a neměl by být problém.

Je velký problém hrát turnaj proti neznámým, mimoevropským týmům?

Neznáme celé družstvo, ale hráčky, na kterých to stojí, má člověk oťukané.

Hned na úvod celého turnaje vás čeká zápas s Američankami, které patří v Pekingu k hlavním favoritům. Jak vnímáte duel s obhájkyněmi zlata z Atén?

Na mistrovství světa v Brazílii jsme šli do zápasu s Američankami s tím, že je nemůžeme porazit a přitom jsme je dokázali polovinu zápasu potrápit. Rusky na ně nastoupily s tím, že vyhrají a skutečně je porazily. Já budu spokojená, když odehrajeme vyrovnaný zápas.

Momentálně se vše točí kolem olympiády. Jak se vlastně těšíte na atmosféru her?

Osobně se hrozně těším, až se vrátíme a život se mi v Brně vrátí do klasického stereotypu. Už mě zmáhá to cestování, v poslední době jsem nespala v jedné posteli snad víc než pět dní a pekelně mě bolí záda. Na druhou stranu se na olympiádu nejezdí každý rok a já vím, že jedu na své poslední hry, takže si je chci užít.

Na olympijskou vesnici je slyšet samá chvála, nesháněla jste s ohledem na záda informace, jaké tam přichystali postele?

Nevím jak v olympijské vesnici, ale když jsme byli naposled v Číně, tak byly postele jako prkno. Snad to bude v Pekingu lepší.

Reklama