Hlavní obsah

Byla to pořádná šichta, oddechl si tenista Berdych

Tenista Tomáš Berdych má podobně jako Iveta Benešová hodně nabité úterý. V odpoledním žáru se nejprve utkal s Italem Andreasem Seppim, který mu dal hodně zabrat. Nakonec si český reprezentant zajistil postup do osmifinále olympijského turnaje dvěma závěrečnými esy v tie-breaku. Záhy poté se už začal soustředit na první kolo čtyřhry, v níž nastoupí s Radkem Štěpánkem.

Článek

Vypadáte hodně unaveně a zároveň šťastně. Byl to v tom žáru hodně náročný zápas?

To si pište! Tady jsou pro tenis hodně těžké podmínky. Navíc se Seppim jsem krátce před olympiádou prohrál. Ve druhém setu mi vzal hned podání a já měl co dělat, abych ho dostal zpátky. Naštěstí se povedlo zápas dovést do tie-breaku. Jenže to je loterie. Jsem opravdu šťastný, že mám tohle utkání za sebou. Na podvečerní čtyřhru ale zbylo sil dost.

Bude Radek Štěpánek schopen nastoupit?

Fyzioterapeut Pavel Kolář má opravdu zlaté ruce. Dal ho dohromady.

Vraťme se k vašemu utkání se Seppim. Vám jistě pomohly dvě jeho dvojchyby v tie-breaku?

To určitě, protože my jsme hodně vyrovnaní. Stejný bekhend i forhend, pak rozhodují maličkosti a štěstí. On měl smůlu.

Ta dvě esa na závěr byla plánovaná?

Snažil jsem se řešit závěr co nejrazantněji. Výměny byly hodně tvrdé, on má navíc dobrý servis. Blesklo mi také hlavou, co v pondělí potkalo Radka Štěpánka v utkání s Llodrou, kdy ztratil svůj servis v tie-breaku a už to nedohonil. Mně to naštěstí vyšlo.

Rozhodčí byl na kurtu bez pomocníků a občas zahlásil chybně auty a hlavně teče o pásku. Neštvalo vás to?

Štvalo, ale s tím nic nenadělám. Nemělo smysl se hádat a vypadnout z koncentrace. On má k dispozici takový zvláštní přístroj, který zaznamenává teče. Nebo by měl. Někdy to udělá, jindy ne. Je to hodně diskutabilní zařízení.

S největší pravděpodobností vás ve středu čeká ve 3. kole Roger Federer, kterého jste před čtyřmi roky na olympiádě v Aténách porazil. Těšíte se na něj?

Tenkrát to bylo poprvé a naposledy, co jsem ho porazil. Jinak jsem s ním na všech površích prohrál. Poslední dva zápasy byly dost vyrovnané, takže do toho nepůjdu nijak odevzdaný. Je to také jednom člověk. Budeme hrát pod světly na centrálním kurtu. Chci si to užít.

Jak vám vyhovují místní povrchy a míče?

Je to beton, podobně jako v Aténách. Dokonce i nátěr se mi zdá podobný. Míče tu hodně skáčí, jsou rychlé, ale žádný extrém. Musí se tu ale hodně hlídat údery, aby to neulétlo do autu. Myslím si, že jsem se s tím vyrovnal. Uvidíme, co Federer.

Reklama