Hlavní obsah

Proti Federerovi mi nefungoval servis, mrzelo Berdycha

Bez minuty hodinu a půl vzdoroval český tenista Tomáš Berdych na centrálním dvorci Švýcaru Rogeru Federerovi. I když se před zraky českých atletů hodně snažil, nakonec odešel poražen a olympiáda pro něj skončila. "Pokud se nic nestane, chtěl bych i na olympiádu v Londýně. Sen o olympijské medaili si ještě mohu splnit," řekl Berdych po zápase.

Článek

Byla nějaká šance, porazit Federera?

Z mé strany to nebylo nic moc, ale Rogera jsem také viděl hrát lépe. Čímž nechci říct, že byl dneska k poražení. Začátek druhé sady vypadal dobře, když jsem mu vzal servis a vedl pak 3:0. Můj největší problém v tomhle utkání byl servis. Nefungoval mi a já jsem nedokázal najít správný rytmus, abych si pomohl, zatímco Federer měl svoji hru opřenou právě o dobré podání a nechytatelná esa. Škoda, protože utkání mohlo být mnohem vyrovnanější.

Přemýšlel jste před utkáním, jak na něj vyzrát, případně najít zbraň, kterou jste ho v Aténách porazil?

Tak ta zbraň už se nikdy nedá použít. Tenkrát jsem vytěžil z toho, že mne viděl poprvé v životě. Abych ho zaskočil, musel bych nejspíš začít hrát levou rukou, což se určitě nestane. Tentokrát jsem se snažil vydržet s ním alespoň do tie-breaku. Když se mi to povedlo a vedl jsem 3:1, stejně jsem nakonec prohrál. A zase jsme u toho mého špatného servisu. V utkání mi chyběl i kousíček k větší pohodě a lepšímu pocitu z vlastní hry.

Hodně míčů jste mu hrál do forhendu, to byl záměr?

Snažil jsem se o to. On má velice kvalitní behkend, umí z něj skvělé čopované míče i tvrdé a přesné údery. Už v daviscupovém utkání v Praze se mi dařilo zatlačit ho přes forhend, při němž dělá více chyb. Bez dobrého servisu to ale není k ničemu.

Jak jste spokojený se svým vystoupením na olympiádě?

Určitě nejsem nespokojený. Nenastoupil mi Karlovič, pak jsem v těžkém utkání porazil Seppiho. Kdybych byl v pavouku jinde a nenarazil na Federera, mohlo to třeba vypadat ještě lépe. Škoda, že jsme s Radkem Štěpánkem vypadli hned v úvodu čtyřhry. Rozhodně nelituji, že jsem tady hrál. Pokud se nic nestane, chtěl bych i na olympiádu v Londýně. Sen o olympijské medaili si ještě mohu splnit. Vím také, že mám pořád co zlepšovat.

Koho považujete za favorita pekingského turnaje?

Jsou tu nejen Nadal a Federer, ale také Djokovič a třeba Nalbandjan. Nejvíc bych to ale přál Federerovi. Jeho hra se mi líbí, je pestrá, umí měnit její rytmus, má široký rejstřík úderů. Připadá mi, že se při tenise vůbec nenadře.

Zůstanete ještě v Pekingu nebo poletíte hned do USA?

Dneska mě podpořilo hodně našich sportovců a já se pokusím to alespoň některým vrátit. Odlet mám naplánovaný na víkend. US Open začíná až od pondělí za týden, takže v New Yorku budu mít týden na aklimatizaci.

Reklama