Hlavní obsah

Večeřová: První cíl máme splněný, jsme klidnější

Michal Osoba (Peking)Sport.czPrávo

České basketbalistky byly pro páteční olympijský duel s Novým Zélandem jasným favoritem, po přesvědčivém vítězství se ale svěřenkyním kouče Bobrovského ulevilo. České hráčky mají jistý postup do čtvrtfinále a v neděli je čeká závěrečný duel s Činou, který rozhodne o umístění ve skupině. „Musíme teď vyhrát velkým rozdílem, abychom se dostali o místo výš,“ hodnotila po duelu s Novým Zélandem vývoj v základní skupině pivotmanka Ivana Večeřová.

Článek

Zlepšila se vám po vítězství nad Novým Zélandem nálada?

Určitě. Už máme čtvrtfinále jisté, máme splněný první cíl, tak jsme klidnější. I když jsme udělali špatný výsledek se Španělskem a musíme teď vyhrát velkým rozdílem, abychom se dostali o místo výš.

To ano, Čínu byste musely zdolat aspoň o 12 bodů.

To je těžké. Čína také potřebuje vyhrát, aby byla druhá, budou se snažit.

Jak se vám vstávalo na ranní zápas?

Nic moc. V šest jsme vstávaly, šly na snídani a v 7.20 jsme vyjížděly z vesnice. Je to kruté, zvlášť pro nás z Evropy, ale daly jsme se rychle do kupy a zvládly to. Nikdo nebyl ospalý, i když bylo vidět, že každou chvíli se někdo zapomněl, chyby tam byly.

Jak se vám proti nevysokým Novozélanďankám hrálo?

Perfektně, mohly jsme si je přebírat, tím veškeré jejich systémy ztrácely smysl. Na druhou stranu jsme i ušetřily síly.

Chvílemi ale jejich napadání mělo efekt.

My jsme věděly, že proti nám budou hrát presink po celém hřišti, i ho měnily. Někdy zdvojovaly, jindy s ním začaly až na půlce, takže se těžko daly číst.

Česko vs. Nový Zéland na Sport.cz
ON-LINEČesko vs. Nový Zéland
REFERÁTPo jasném vítězství jisté čtvrtfinále
VEČEŘOVÁPrvní cíl máme splněný, jsme klidnější

Novozélanďanky se prosazovaly i trojkami.

Trenér nám říkal, abychom chodily vypomáhat, člověk už se pak nevrátil a pak tam zůstaly samy. Je to samozřejmě chyba, musíme si na to dávat pozor.

Vy jste rychle nasbírala tři osobní chyby, musela jste se v obraně krotit?

Udělala jsem minimálně jeden faul hloupý, člověk k tomu někdy přijde, jak slepý k houslím.

Už myslíte na čtvrtfinále?

Já za sebe musím říct, že ráda chodím postupnými kroky, nerada přemýšlím takhle dopředu. V sobotu máme volno, bude dost času si udělat nějaký rozbor. Teď po zápase chci vypustit basket z hlavy.

Co vám říkal český premiér Topolánek, jenž šel po zápase až na hřiště?

Byl šťastný, vypadal, že se mu to líbilo. Byly jsme s ním na obědě už den před zápasem. Myslím, že si vybral dobré utkání, ze kterého mohl mít dobrý pocit a my taky. Určitě je příjemnější taková návštěva při zápase, který jsme vyhrály.

Reklama