Hlavní obsah

Phelps: Bez kamarádů z týmu bych to nedokázal

Americká štafeta na 4x100 metrů v polohovém závodě získala v Pekingu zlatou medaili a plavec Michael Phelps se tak mohl radovat z celkového osmého zlata na olympijských hrách. Stal se tak nejúspěšnějším sportovcem v olympijské historii. "Tohle je naplnění mého snu. Nemám slov. O osmi zlatých jsem snil od Atén a teď se ten sen naplnil. Mám z toho skvělý pocit," pochvaloval si Phelps.

Článek

Jak jste se cítil před finále polohovky?

Dobře, ale po sobotním finále mě bolelo celé tělo. Věděl jsem však, že do toho musím dnes dát úplně všechno. Moc sil jsem po tom týdnu neměl, ale ty poslední jsem dal do svého úseku.

Věděl jste, že skáčete jako třetí?

Ano, ale ztráta byla minimální a já jsem věřil, že ji zlikviduji a znovu povedeme.

Neobával jste se, že Lezak na posledním úseku může váš sen zmařit, když nevyhraje?

Vůbec ne! Věděl jsem, že to dokáže. Mám kolem sebe v týmu skvělé parťáky a kamarády, bez nich bych to nedokázal. A nemyslím jen štafetové závody. Některé jsem prakticky neznal, byli tu nováčky, ale při hrách jsme se poznali. Báječní kluci.

Prozraďte, co teď cítíte?

Tohle je naplnění mého snu. Nemám slov. O osmi zlatých jsem snil od Atén a teď se ten sen naplnil. Mám z toho skvělý pocit. Mám radost, že moje výkony, až na ten sobotní, byly ve světových rekordech. I to jsem si přál.

Co si budete z Pekingu nejvíc pamatovat?

Úplně všechno. Mám i fotografie, spoustu krásných zážitků, schoval jsem si plavky, čepice, prostě vše, co mne provázelo. A hlavně mám osm medailí.

Budete závodit i za čtyři roky v Londýně?

Víte já chtěl být vždycky sprinter, chtěl jsem plavat krátké tratě, ale můj trenér Bob Bowman byl proti. Já bych ale chtěl plavat jiné disciplíny než teď. To bude znamenat změny v tréninku. Určitě to bude i oživení.

Jak by Michael Phelps charakterizoval Michaela Phelpse?

Tak to je otázka, na kterou neumím odpovědět. Jsem šťastný, protože mám vše, co chci. Mohu dělat sport, který mám rád, mám talent, úspěchy... Nevím, co říct.

Prožívala váš poslední závod maminka opět hodně emotivně?

Určitě ano. Viděl jsem ji krátce po vyhlášení. Dal jsem jí kytku, objal... Plakala a já pak také. Plakala i sestra. Jsou šťastné stejně jako já... My jsme se s maminkou smáli při vzpomínce na moji učitelku angličtiny na střední škole, která mi řekla, že nikdy žádného úspěchu nedosáhnu.

Změní vás tento úspěch?

Myslím, že ne. Byl jsem na něj připravený, chystal jsem se čtyři roky.

A plavání...

Byl bych rád, kdyby se o něm nemluvilo jen jednou za čtyři roky při olympiádách, ale lidé ho začali víc vnímat. Vždyť naše sezóna je dlouhá, plaveme i v zimě a pořád jsou nějaká mistrovství a závody. Věřím také, že budu moci pomáhat nové generaci plavců, které mne viděla a moje medaile ji inspirují. Snad začnou plavat i další.

Co máte v plánu pro nejbližší hodiny a dny?

Teď si lehnu a budu odpočívat. Plánuji delší volno, při němž bych chtěl nejprve jen ležet a nehýbat se a pak plánujeme s kamarády vyrazit na dovolenou.

Reklama