Hlavní obsah

Trenér basketbalistek Bobrovský: Hráčky selhaly psychicky

Rozčarování popíraly, zklamání však bylo na českých basketbalistkách po čtvrtfinálovém výprasku od Australanek patrné. Pod pekingskými koši si troufaly a v olympijském turnaji tajně doufaly ve vyšší mety. „Žádné zklamání. Dvě utkání jsme vyhráli, jak jsme si předsevzali, do čtvrtfinále se také dostali, což byl náš cíl,“ odmítal se o zklamání vybavovat trenér českých basketbalistek Jan Bobrovský.

Článek

Nemluvme tedy ani o zklamání, ani o rozčarování. Co ale řeknete k výkonu svých svěřenkyň ve čtvrtfinále proti Australankám?

Už dlouho nepamatuji, abychom hráli takovýmto způsobem. Zbrkle a bojácně v útoku, bez odvahy jít za půlku. Přitom jsme se chtěli o něco pokusit...

Jenže hráčkám scházela jiskra a patřičný náboj!

Holky bojovaly, ale je možné, že náboj jim chyběl. Asi už toho měly plné brýle. V dubnu Final Four, pak olympijská kvalifikace a pekingský turnaj. Pro pár klíčových hráček to byla nadlidský úkol.

Chcete tím říci, že jim v rozhodujících momentech docházely síly?

Nepovedlo se jim utkání se Španělskem, jež jsme prohráli dost výrazným způsobem,což představovalo obrovský psychický tlak. A psychický tlak ovlivnil i jejich fyzickou odolnost. Prostě to neunesly.

Proč ale potom vaše svěřenkyně mluvily o tom, že jim schází kondice?

Nesouhlasím. Když neposlouchá hlava, neposlouchají ani nohy, protože psychická vyčerpanost sebou nese i fyzickou. Pravdou ale je, že na přípravu před cestou na olympiádu jsme měli ohromně krátkou dobu a kondici jsme se nemohli věnovat tak, jako třeba před evropským šampionátem. Tam totiž máme na fyzickou přípravu dva tři týdny, zatímco před Pekingem jsme museli za běhu dohánět basket.

Nepřekvapila vás také hodně nízká úspěšnost střelby?

Překvapilo mě to u hráček,o nichž víme, že jsou střelkyněmi. Jenže se na ně pořádá hon... Nemyslím tím Australanky bránící senzačně, ale třeba Španělky, které třeba Vítečkovou bránily dvěma hráčkami, neboť věděly, jakou střelkyní je.

Co takhle změnit systém hry, když současný už soupeřky přečetly?

Změnit se může, ale k tomu jsou zapotřebí i hráčky. A já si rozhodně nemyslím, že bychom měli přehršel lepších hráček, než které v Pekingu reprezentovaly.  Během příštích dvou let to ale budou chtít vyzkoušet větší počet hráček, které budou schopny družstvo posílit.

Takže myslíte, že současné české družstvo zůstane pohromadě až do mistrovství světa 2010, které proběhne v Brně a Ostravě?

Slyším sice kolem sebe hlasy, že některé z hráček budou končit, ale nám trenérům to zatím žádná neřekla. Osa družstva určitě pohromadě zůstane a k ní se budou nabalovat další hráčky.

Takže před evropským šampionátem v Lotyšsku a mistrovství světa na Moravě žádné radikální změny?

Nemyslím, že by hráčky ztratily motivaci nebo olympijský turnaj podcenily, spíše jim scházela psychická odolnost. nevidím problém v tom, abychom je připravili na mistrovství Evropy či světa.

Z vaší odpovědi vyplývá. že o družstva zůstanete a o rezignaci neuvažujete?

Nejde o rozhodování moje, ale celého výkonného výboru našeho basketbalového svazu. Po prohraném čtvrtfinále nemá  pod vlivem emocí smysl říkat, zda bych chtěl nebo nechtěl u reprezentace pokračovat.

Reklama