Hlavní obsah

Berdycha ve Wimbledonu prověřil Djokovič s Federerem. Kvitovou dusil trenér

Londýn

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych si během úterý zatrénoval na kurtech slavného Wimbledonu opravdu ve velkém stylu. Sedmý hráč světa se připravoval na blížící se olympiádu se dvěma nejlepšími tenisty světa. Na druhé straně kurtu stála proti rodákovi z Valašského Meziříčí světová tenisová jednička Roger Federer a dvojka Novak Djokovič.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Tomáš Berdych na tréninku tenistů ve Wimbledonu před startem OH.

Článek
Fotogalerie

„Nadal tady není, nikoho lepšího už nenajdu," culil se v úterý odpoledne šestadvacetiletý Berdych. Hodinu po poledni nastoupil na kurt číslo čtyři, proti němu stál Roger Federer. „Neexistuje lepší trénink. Není možné se s Rogerem často domluvit. Každý má svůj program. Teď je před startem turnaje více dnů, proto je možná dohoda snadnější. A když pak ještě vyjdou dvě hodiny v kuse, je trénink fakt výživný. K nezaplacení," popisoval Berdych.

Pot se z něj řinul. V ostrém slunci měl tričko jak po koupeli v bazénu. Zato Federer při odchodu z kurtu vypadal, jakoby právě vyšel z módního salónu. Prohrábnul si vlasy, hodil tašku přes rameno. Ani nemusel měnit tričko. „Klasika," smál se Berdych. S trenérem jsme si dělali srandu, že on si i v Cincinnati, kde je největší vedro a strašné dusno z turnajů na šňůře, mezi sety bere čisté tričko jen z povinnosti," popisoval český tenista.

I Kvitová si zatrénuje s konkurentkami

Zpocenější než Federer opouštěla stejný kurt o hodinu dříve i Petra Kvitová, byť měla za sebou jen šedesát minut přípravy s trenérem Davidem Kotyzou. I ona má však v tréninkovém plánu konkurentky. „Ve středu odpoledne jsem domluvená s Agnieszkou Radwanskou, ve čtvrtek s Li Na a odpoledne ještě s Danielou Hantuchovou," vyprávěla vítězka Wimbledonu 2011, že se poměří ještě před startem turnaje s druhou, jedenáctou a třiatřicátou hráčkou světa.

„Jestli jdu na kurt s trenérem nebo s některou z holek ze šnůry záleží na momentální potřebě. Někdy ladíme údery, pak jdu s Davidem. Jindy chceme zkoušet technické věci a zkusit třeba hru na body," vysvětlila Kvitová, aktuálně šestá hráčka žebříčku.

Jak dohody s rivaly vznikají? „Většinou jde o náhodu. Já si napsal v pondělí kurt na trénink ve čtyři s tím, že někoho sháníme. A Djokovič se napsal v pět, takže já to zrušil a šel s ním. A už v neděli po příjezdu jsem se šel podívat do areálu a potkal jsem trenéra Švýcarů z Davis Cupu Severina Luthiho, který je tu s Rogerem. Zeptal jsem se, jestli nechtějí trénink a on, že by to šlo. Tak jsem Rogerovi napsal a domluvili jsme se," líčil Berdych.

S Federerem vzpomínali i na Atény

S Federerem si nic nedarovali. Když začala hra na body, vedl český borec už 5:2 na gamy, ale nakonec zápas dospěl až k tiebreaku. Úspěšnější byl Berdych, který před tím několikrát uznale kýval hlavou nad precizností úderů soupeře, který jel i v tréninku na plné obrátky. „Roger je neuvěřitelný hračička. Od rozehrávky až po poslední míč je schopný hrát s jinou rotací. Je odlišný od ostatních. Djokovič se výborně hýbe, ale jeho údery jsou podobné většině hráčů. Od Rogera přijde míč, který prostě nečekáte. On se s míčkem mazlí, fakt si jde zahrát tenis," vykládal Berdych.

Když usedli s Federerem v pravidelných intervalech k odpočinku, vypadali jak dva nejlepší kamarádi. Co chvíli se smáli, gestikulovali. „Normálně se takhle na tréninku nemluví. Můj trenér Tomáš Krupa to nemá rád. Ale zase jindy jsou situace, které člověka rozptylují více," přiznával Berdych a přiblížil obsah konverzace se světovou jedničkou: „Nebavili jsme se o tenise. Spíše co jsme dělali v pauze. A také jsme rozebírali minulé olympiády, kdo vyhrál a kdo měl medaili. Lehce jsme zmínili Atény, kde jsem Rogera vyřadil. Ale oba jsme podvědomě věděli, co bylo, takže jsme náš zápas neřešili a jen vzpomínali, kdo byl ve finále a hrál o třetí místo."

Reklama

Související témata: