Hlavní obsah

Štěpánek s Kvitovou mix netrénuje. Oblečením chce vyjádřit, co cítí při reprezentaci na OH

Radek Malina (Londýn)Právo

Na olympijském turnaji v Londýně bude mít v rámci tenisových bojů o medaile mimořádně náročný program. Nastoupí k dvouhrám, ale plánuje útok na medaile ve čtyřhře s Tomášem Berdychem a rovněž v mixu s Petrou Kvitovou. „Medaile z olympiády nesnese měřítko s žádným jiným úspěchem,“ uvědomuje si borec, který se netají hrdostí na příležitost reprezentovat Česko pod pěti kruhy.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Tenista Radek Štěpánek ve Wimbledonu

Článek

Do Wimbledonu se vracíte po krátké době. Jak moc už vás pohltila atmosféra olympijského turnaje, který v sobotu startuje?

Nemohl jsem se dočkat a moc se těšil. V úterý jsem poprvé trénoval po příletu z Ameriky. Je jasné, že na člověka všechno dolehne až když je v místě dění. Byť zrovna v případě Wimbledonu je to specifické, protože areál dobře znám.

Zažil jste už olympijské hry v Pekingu. S jakým očekáváním jste vyrazil do Londýna?

Předešlé hry byly neuvěřitelné. Organizace šlapala bez chybičky, průběh byl zcela hladký a pro mě šlo o mimořádný zážitek. Jsem zvědavý, zda v Londýně bude vše fungovat stejně. Z hlediska sportovního už byl Peking v mém podání méně radostný, protože jsem si hned v prvním utkání dvouhry poranil stehno.

Představuje pro vás brzký konec účinkování v Pekingu větší motivaci pro Londýn?

Samozřejmě. V Číně jsem nebyl úspěšný, i když jsem se snažil udělat maximum. Ale úděl sportovců je prostě někdy takový. Zranění se nám nevyhýbají a nevybírají si dobu, kdy nás zrovna nečeká žádný turnaj. I proto vnímám Londýn jako další šanci.

Zatímco při tradičním turnaji na wimbledonské trávě musíte dodržovat tradice ohledně bílého oblečení, v rámci turnaje pod pěti kruhy můžete zvolit jakoukoliv barevnou kombinaci. Jste za takovou změnu rád?

Kouzlo toho místa tradičně spočívá právě v bílém oblečení a zvyklostem patřícím k turnaji. Ale jsem fakt rád, že při olympijských zápasech je možné nastoupit v oblečení podle vlastního vkusu.

Při zápasech Davis Cupu se hlásíte barevným provedením ke své zemi. Co jste si připravil na olympijský Londýn?

Na dvouhru, kde se nemusím snažit sladit vše s parťákem jako ve čtyřhře, mám skutečně několik variant. Snažil jsem se vyjádřit svůj styl, ukázat vlastní kreativitu. Myslím, že v tom je moje velká výhra. Mohu ukázat, co cítím, když reprezentuji zemi na olympiádě.

Kolik typů oblečení máte nachystaných?

Mám tři varianty. A doufám, že minimálně všechny využiju.

Lze ve vašich očích olympijský turnaj, kdy hrajete za Českou republiku, přirovnat kupříkladu k vystoupení v Davis Cupu?

Ne! Olympiádu nejde srovnávat s ničím. Davis Cup je specifický faktem, že jde o týmovou soutěž, v níž bojujete za Česko. V Londýně budeme hrát rovněž za vlastní zemi, ale nebudu ovlivňovat výsledky druhých. Být na olympiádě pro mě představuje obrovskou hrdost.

Vážně si možnosti startu na olympijských hrách tolik považujete?

Člověka strašně nabudí, když si uvědomí, že hraje za svoji vlast.

Zatímco při čtyřech největších turnajích roku čelí tenisti obrovské pozornosti, v Londýně středem zájmu nebudete. Jak vnímáte tuhle změnu?

Nijak mi to nevadí. Jde o pochopitelnou záležitost. Zatímco v tenise máme během roku čtyři skutečně velké turnaje, které jsou vrcholem a opakují se každou sezónu, pro mnoho disciplín je olympijský turnaj vyústěním čtyřleté snahy, které obětují úplně všechno. Pro mnoho sportovců je možná až kruté, že mají největší závod jen jednou za čtyři roky. Důležitost je ve srovnání s tenisem u dalších disciplín prostě jinde.

Vnímáte obecný názor a očekávání, že vaše zkušenosti ze čtyřhry by při účasti v mixu s Petrou Kvitovou i společném vystoupení s Tomášem Berdychem měly přinést medaili?

Samozřejmě jsem to očekávání zaznamenal, ale nechci si je připouštět. Budu se snažit podat co nejlepší výkon. Něco už jsem zažil, zkušenosti mám. Věřím, že kouzlo olympiády mě vybičuje k mimořádnému výkonu. Samozřejmě, že taková akce je o medailích a i pro mě by šlo o mimořádný úspěch, který nesnese měřítko s ničím jiným.

Budete s ohledem na úspěchy ve čtyřhře, kde v průběhu roku nastupujete s Indem Paesem a už jste vyhráli letošní Australian Open, šéfem dvojice v mixu s Petrou Kvitovou?

Je pravda, že z Davis Cupu jsem zvyklý při čtyřhře zápas řídit, šéfovat dvojici. Tudíž pro mě nepůjde o novou roli. Ale nemohu udělat nic jiného, než se maximálně snažit a doufat, že se vše ideálně sejde. S ohledem na fakt, že v turnaji je šestnáct dvojic, budu se snažit vše využít, abychom maximálně uspěli.

Dojde před zápasem v mixu na společný trénink s Petrou Kvitovou?

Já jsem vlastně nikdy oficiální zápas ve smíšené čtyřhře nehrál. Půjde pro mě o první zkušenost. S Petrou jsme neměli příležitost trénovat a ani na společnou přípravu nedojde, není na to čas. Půjde o sílu okamžiku.

Reklama

Související témata: