Hlavní obsah

Kvitová - Bondarenková 6:4, 5:7, 6:4Kvitová se protrápila k výhře, Berdych vyhořel hned v prvním kole

Londýn
Aktualizováno

Čeští tenisté prožili hned v úvodu olympijského turnaje černý den. Jediný úspěch vybojovala Petra Kvitová, která se proti Ukrajince Kateryně Bondarenkové protrápila k vítězství 6:4, 5:7 a 6:4. Nasazená šestka Tomáš Berdych zažil na wimbledonských kurtech v krátké době podruhé nečekaný krach. V prvním kole překvapivě vypadl se Stevem Darcisem z Belgie, který ho na centrálním dvorci porazil 6:4, 6:4.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Petra Kvitová v prvním kole olympijské dvouhry.

Článek
Fotogalerie

Až 75. hráč světa od začátku zápasu skvěle servíroval a znepříjemňoval českému reprezentantovi hru precizními slajsovanými bekhendy. Rodákovi z Valašského Meziříčí navíc vůbec neseděl povrch kurtu, na němž obzvlášť na jedné straně často podkluzoval při změně směru pohybu.

Berdych nedávno zažil zklamání v prvním kole ve Wimbledonu, když vypadl s Lotyšem Gulbisem. Na olympiádě si chtěl spravit chuť, jenže proti Belgičanovi se dlouho nemohl dostat k brejkbolu. Navíc za stavu 4:4 v první sadě poprvé ztratil servis a následně i celý set.

Darcis pokračoval v perfektním výkonu i ve druhé sadě, jejíž osud se lámal za stavu 2:2. Berdych musel odvracet hned několik brejkbolů soupeře, což se mu v jednom případě nepodařilo a dostal se tak do velmi kritické situace. Ale bylo ještě hůř, rozhozený Berdych záhy ztratil podání i podruhé.

Darcis se však obrovské šance trochu zalekl a i on poprvé v utkání prohrál game při svém podání. Berdych tak snížil náskok soupeře na 4:5 a dokonce si vypracoval brejkbol. Darcis však kritickou situaci ustál, s pomocí pásky se dostal k mečbolu, který také po hodině a půl hry proměnil.

Kvitová se trápila

Po krachu Tomáše Berdycha upínali čeští tenisoví fanoušci naděje alespoň k loňské wimbledonské vítězce Petře Kvitové. Ta však své utkání s Ukrajinkou Katerynou Bondarenkovou na kurtu číslo jedna začala ještě hůře než Berdych.

Navázala na už tradiční trápení v úvodních kolech velkých turnajů. Nemohla chytit rytmus, kupila zbytečné chyby a trpělivá Ukrajinka se poměrně lacino dostala v první sadě do vedení 4:1. Když ale Kvitové hrozila při brejkbolu soupeřky další ztráta podání, nadechla se tenistka z Fulneku k velkému obratu.

Zpřesnila hru, začala přidávat vítězné míčky a šňůrou pěti vyhraných gamů získala první sadu. Už se zdálo, že česká favoritka utkání proti hráčce z konce první stovky definitivně dostala pod kontrolu. Jenže trápení pokračovalo i ve druhé sadě. I tak měla Kvitová vítězství na dosah, protože za stavu 5:4 šla na podání. To si však prohrála a Ukrajinka nakonec získala druhou sadu ve svůj prospěch.

V rozhodujícím dějství měla česká tenistka lepší začátek a především díky dobrému servisu si udržela nad Bondarenkovou převahu. Utrápený zápas tak nakonec dotáhla do vítězného konce, když závěrečnou sadu vyhrála 6:4. Se soupeřkou tak srovnala vzájemnou bilanci na 3:3. Ve druhém kole se Kvitová utká s Číňankou Pcheng Šuaj.

Už v prvním kole olympijského turnaje ve čtyřhře skončily české tenistky Lucie Šafářová a Petra Cetkovská. S druhým nasazeným italským párem Erraniová, Vinciová prohrály 2:6, 3:6.

Špatný den českých tenistů podtrhla i Klára Zakopalová, která podlehla Italce Schiavoneové 3:6, 6:3, 4:6. Sehrála s ní sice mnohem vyrovnanější partii než ve třetím kole letošního Wimbledonu, ale i přes dva odvrácené mečboly nakonec odešla poražena.

Olympijské hry - tenisový turnaj
Dvouhra mužů, 1. kolo
Berdych (6-ČR) - Darcis (Belg.) 4:6, 4:6on-line
Dvouhra žen - 1. kolo
Kvitová (6-ČR) - K. Bondarenková (Ukr.) 6:4, 5:7, 6:4on-line
Schiavoneová (It.) - Zakopalová (ČR) 6:3, 3:6, 6:4
Čtyřhra - 1. kolo:
Erraniová, Vinciová (2-It.) - Cetkovská, Šafářová (ČR) 6:2, 6:3.

Reklama

Související témata: