Hlavní obsah

Tenisté kloužou jako po hrachu, tráva jim dělá problémy

Londýn

Chvílemi spíše led než trávu připomíná povrch na wimbledonských kurtech během olympiády. Tenisté kloužou, padají, hrozí zranění. Tomáš Berdych by mohl vyprávět, během svého úvodního zápasu s Belgičanem Stevem Darcisem skončil na zemi hned pětkrát. A to nehrál na žádném zastrčeném kurtu, ale přímo na centrálním dvorci v All England Clubu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tomáš Berdych také poznal nástrahy londýnské trávy

Článek

„Opravdu zajímavé, snad nikdy jsem na takhle kluzkém travnatém dvorci nehrál," kroutil hlavou Berdych po svém nečekaném vyřazení. S pohybem po kurtu se nedokázal srovnat. „Mám s tím normálně problém a na tomhle jsem byl absolutně bezradný," přiznával.

„Nevěděl jsem, jak se k míči postavit a jak se pořádně udržet na nohou, abych byl schopen hrát svoji hru," krčil rameny. Menší Belgičan zvládal pohyb po kurtu viditelně lépe. „Pro něj bylo nižší těžiště výhodou, lépe se přizpůsobil. Také mu to párkrát ujelo, ale zvládl to," postřehl Berdych. Jeho přemožitel souhlasil. „Klouzalo to až moc, ale já si nemůžu stěžovat, rozhodně mi to neublížilo," věděl.

Podobnou zkušenost učinila během zápasu s Italkou Franceskou Schiavoneovou také Klára Zakopalová. „Dost to klouzalo," říkala. „Už před zápasem mě Dominika Cibulková informovala, že to klouže, ať si dávám pozor. Nevím, co s tím dělali, ale bylo to docela nepříjemné," přiznávala. Slovenská tenistka byla chvílemi bezradná. „Spadla jsem asi desetkrát a něco udělala s kotníkem," říkala.

Tráva se nestihla po Wimbledonu zotavit

Čím je kluzkost londýnského povrchu způsobena? Podle hráčů se nestihl dát do pořádku za tři týdny po čtrnáctidenním wimbledonském turnaji. „Ta tráva je jiná, ještě se nestihla zotavit. Na základní čáře už je vidět hlína, normálně se nestává, aby byla hned první den vyšlapaná. Mně to problémy nedělalo, ale Tomáš má přece jen jiný pohyb," popisovala po vítězství nad Ukrajinkou Bondarenkovou Petra Kvitová, loňská vítězka Wimbledonu.

„Tráva po Wimbledonu ještě není tak hustě dorostlá, místy je dost řídká. A na tom tvrdém podkladu je to jakoby měl člověk nasypaný hrách," přirovnával Berdych. „Zelenější už kurt nebude, ale až se vyšlape tráva za základní čarou úplně, aspoň už to nebude tolik klouzat," doufá Dánka Caroline Wozniacká.

Reklama