Hlavní obsah

Smutná Kvitová: Ještě, že tenis není jen o olympiádě

Radek Malina (Londýn)Sport.czPrávo

Snila o triumfu z wimbledonské trávy. Když při obhajobě grandslamového vítězství v All England clubu na okraji Londýna před měsícem skončila ve čtvrtfinále, těšila se česká tenistka Petra Kvitová na reparát při olympijském turnaji. Ve čtvrtek však nestačila na Rusku Kirilenkovou, které podlehla 6:7, 3:6, a zůstala před branami semifinále. Na medaili se znakem pěti propojených kruhů může zapomenout.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Petra Kvitová zápas s Ruskou Kirilenkovou nezvládla a z olympijského turnaje vypadla.

Článek

Zatímco v osmifinále jste během středy Italku Pennettaovou z kurtu doslova smetla, ve čtvrtfinále byl váš výkon mnohem slabší. V čem byl největší rozdíl?

Kirilenková hrála opravdu velmi dobře. Věděla, co na mě platí. Já jsem nereturnovala ideálně, soupeřka byla lepší při servisu. Navíc jsme hrály na kurtu, kde ani nelze mluvit o trávě. Míče tam neskákaly. Ale kvůli povrchu jsem neprohrála. Říkala jsem už po osmifinále, že každý den je v tenise jiný, což se potvrdilo. Projevil se i vítr, foukalo poměrně hodně. Cítila jsem se prostě jinak než v osmifinále.

Zatímco Ruska udělala jednu nevynucenou chybu, vy jste si jich připsala jednadvacet. Svazovala vás vidina medaile?

Byla jsem ve čtvrtfinále a věděla, že stupně vítězů jsou blízko. Ale při zápase jsem nad medailí nepřemýšlela. Čtvrtek prostě nebyl můj den.

Poměrně často jste se na kurtu vztekala. Co vás tak rozčilovalo?

Hrozně mě štvalo, že jsem nezakončila nahrané míče. Vyrovnané utkání jako s Kirilenkovou rozhoduje pár balónů. Když je mám na raketě, musím to dát.

Jak moc vás limitovalo zranění břišních svalů, s nímž jste se potýkala v předešlých dvou zápasech, a problém s achillovkou?

Noha mě nebolela, břicho jsem cítila, jen když vítr rozhodil nadhoz při servisu. Ale nešlo o potíže, které by mě limitovaly. Nicméně doufám, že budu brzy úplně v pořádku.

Rozhodili vás při zápase ruští fanoušci, kteří se projevovali a podporovali Kirilenkovou v tenisovém prostředí hodně nezvyklým způsobem?

Nechci na ně nadávat, ale je fandění a fandění. Když nebyla výměna, byli super. Jenže někdy zakřičeli i během výměny, což mě rozhodilo.

Na olympijských hrách jste snila o medaili, ale ze smíšené čtyřhry jste se kvůli zranění omluvila a ve dvouhře vypadla ve čtvrtfinále. Projeví se zklamání negativně v dalším průběhu sezóny?

Když jsem šla z kurtu, nebylo mi dvakrát hej. Tento turnaj pro mě byl velkým cílem. Měla jsem velkou chuť a chtěla získat medaili. Moc mě mrzí, že ji nebudu mít. Ale musím brát olympiádu jako každý jiný turnaj. Jsem ráda, že naše sezóna nestojí jen na olympijských hrách, jako u ostatních sportů.

Jak dlouho budete s prohrou zápolit ve vlastní mysli?

Určitě nebudu smutnit dlouho. Čeká mě turnaj v Montrealu, ani netuším datum odletu. Jen vím, že začínám příští středu. V Kanadě budu bez trenéra Kotyzy, přiletí až na US Open do New Yorku. Někdy je turnaj bez trenéra ku prospěchu, snad mi pár dnů pomůže.

Těšíte se na US Open? Půjde o způsob, jak přebít myšlenky na olympijský nezdar?

Tak na půl, protože se mi v New Yorku úplně moc nedaří. Snad letos bilanci zlomím.

Reklama