Hlavní obsah

Cesta kajakáře Štěrby do Londýna může být ještě komplikovaná

Pořádný administrativní kvapík čeká v příštích dnech české sportovní funkcionáře v Praze i v Londýně. Kajakář Jan Štěrba byl zproštěn obvinění z užití dopingu a reprezentační trenér rychlostních kanoistů Martin Doktor se rozhodl, že ho vrátí do olympijské posádky čtyřkajaku místo Pavla Davídka. A to obnáší hned několik důležitých kroků v papírování, aby ho organizační výbor her v Londýně dodatečně akreditoval.

Foto: Vít Chalupa

Deblkajak Daniel Havel (vpředu), Jan Štěrba při olympijské kvalifikaci v Poznani.

Článek

První zdržení: Český olympijský výbor nemá zprávu o Štěrbově omilostnění (více si přečtěte zde) oficiálně od Mezinárodní kanoistické federace (ICF). "Ale to by snad měla být jen otázka administrativy," řekl ČTK šéf české olympijské mise v Londýně František Dvořák.

Druhé zdržení: Český svaz kanoistiky (ČSK) musí oficiálně požádat předsedu ČOV Milana Jiráska o kajakářovu dodatečnou nominaci do české výpravy. "Jedině on může udělat změnu, ale to samozřejmě nebude problém," uvedl Dvořák. Tím by celý proces byl na národní úrovní vyřešen.

Třetí zdržení: Zástupci českého svazu musejí začít aktivně vyjednávat s ICF. Ta po obdržení oficiální zprávy arbitráže o zrušení Štěrbova trestu pošle do Prahy oficiální doklad, že kajakář splnil podmínky pro start na olympijských hrách. To je papír, který musí být podepsaný a orazítkovaný. "Hybatel musí být český svaz," upozornil Dvořák.

Čtvrté zdržení: Vedení ICF také musí získat od mezinárodní antidopingové agentury WADA potvrzení, že se nebude v tomto případu odvolávat. "Dnes na tom generální sekretář ICF od rána pracuje, věříme, že to do konce týdne bude všechno mít," doufal Boháč.

Páté zdržení: Pokud bude mít česká strana v Londýně všechny potřebné dokumenty, zasedne tripartitní komise složená ze zástupců MOV, organizačního výboru a ICF. Ta může rozhodnout o zahájení akreditačního procesu a Štěrbovu výměnu ve výpravě za Davídka.

Bude ho chtít posádka?

"Asi mohou nastat nějaké problémy, ale rozhodně se budeme snažit co nejvíc, aby to klaplo. Chceme ho tam dostat," řekl generální sekretář ČSK Jan Boháč. "Kanoistika je v druhé půlce her, takže by se to dalo. Svaz to musí ošéfovat," přidal se Dvořák.

Český čtyřkajak nastoupí na start rozjížděk v úterý 7. srpna. Zatím ale není vůbec jasné, v jakém složení. Všechno totiž nakonec může být úplně jinak. O víkendu je totiž v Račicích mistrovství republiky, kde chce Doktor Štěrbovu formu vyzkoušet.

Mezi rychlostními kanoisty se proslýchá, že bude hodně záležet na tom, jestli Štěrbu bude chtít do týmu zbytek posádky. To všechno může znamenat další významné zdržení. "Tuhle variantu jsem zatím vůbec neřešili, protože Štěrba po celou dobu trénoval přesně podle plánu, který by plnil tak jako tak. Věřím, že to bude dobré," doufal Boháč.

Reklama