Hlavní obsah

Plavce přivítalo luxusní londýnské centrum, první trénink mají za sebou i Češi

Londýn

Osm miliard korun stálo luxusní plavecké centrum v Londýně, v němž se bude během nadcházejících olympijských her bojovat o cenné kovy a Američan Phelps se pokusí získat sedm zlatých medailí. Ve středu dopoledne absolvovali první trénink v dějišti největšího sportovního svátku letošního léta i čeští plavci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plavkyně Simona Baumrtová v olympijském stadiónu v Londýně

Článek

Během dopoledne to v bazénu vypadalo jako na tržišti. V každé z deseti drah se v obou směrech současně míhaly ruce závodníků i závodnic bez rozdílu národností. V jednu chvíli bylo ve vodě přes sto plavců z Maďarska, Kanady, Rumunska, Nizozemska, Německa, Singapuru, Portugalska, Brazílie a mnoha dalších.

„Ve čtvrtek jdeme ráno na osmou, snad nebude tolik lidí. Když jsem skákala do vody ve středu dopoledne, bylo to sado maso. Navíc holky jsou možná horší než kluci, protože neberou žádné ohledy," vyprávěla Simona Baumrtová, když za sebou měla hodinový trénink.

Z českých reprezentantů vodu v hlavním bazénu okusil ještě Martin Verner, druhým určeným k rozplavání vzala zavděk Barbora Závadová. „Je udělaný tak, že kopírují závodní. Samozřejmě chybí tribuny, je nižší strop. Ale mně to nevadí. Já si raději trénuji v klidu a až do rozplavby zůstávám stranou," vykládala devatenáctiletá reprezentantka z Ostravy.

Vidí všichni diváci bazén?

Obdivovala, jakými změnami prošlo plavecké centrum od jarních závodů, kterých se v Londýně účastnila. „Tribuny se otevřely. Nyní ani nedohlédneme do posledních řad. Zajímalo by mě, jestli vůbec lidé ze všech míst vidí na bazén," smála se Závadová.

Původně totiž centrum, které navrhovala Zaha Hadid, mělo kapacitu jen dva a půl tisíce diváků. Dnes se však pod střechu ve tvaru vlny vejde na tribuny o patnáct tisíc diváků více. Slavná architektka kvůli úpravám, s nimiž nesouhlasila, odmítla vstupenky na hry. Ale plavce zákulisní tahanice netrápí. Bazén jim vyhovuje. Ani na šikmo uložená světla, která měla oslňovat zejména znakaře, si už nestěžují. „Mně to vyhovuje. Není poznat, jestli plavete ráno nebo večer. Rozhodně nejde o žádný zásah z hlediska soustředění," tvrdila Baumrtová, když pod dohledem Jiřího Kyněry v krajní dráze absolvovala čtyři padesátky v ostrém tempu.

Filtrace bude při závodech vypnutá

Právě krajní dráhy se však při závodech využívat nebudou, aby nedocházelo ke zpětnému vlnění vody. Navíc hrany bazénu jsou „otupené" odvodňovacím kanálkem. Dokonce se vypne filtrace, která způsobuje sice maličký, ale rovněž nežádoucí proud. A hloubka dna bude nastavena na tři metry. „Jde skutečně o vyzkoušenou věc. Zjistilo se, že když je bazén hluboký třeba jen dva metry, vznikají pod plavci nežádoucí proudy, jež závodníky zpomalují. Tady v Londýně kvůli tomu dokonce u bazénu udělali posuvné dno. Výšku mohou nastavovat podle potřeby až na čtyřicet centimetrů pro neplavce," popisoval s úsměvem Kyněra.

Až bude po hrách a bazény budou využívat místní plavečtí nadšenci, bude kapacita tribun snížena o patnáct tisíc a hloubka bazénu o metr snížena, aby došlo k úspoře nákladů při ošetřování vody, jíž jsou nyní potřeba téměř čtyři milióny litrů.

Reklama