Hlavní obsah

Skifaři trénovali v olympijském kanálu Eton Dorney, Synek si zapomněl vzít zrcátko

Londýn

Jako byste vjeli do jiného světa. Když se autobus prokodrcá ucpanými ulicemi pulsujícího Londýna, po půlhodině cesty už se za jeho okny naskýtá pohled na idylku anglické venkova. Obrovské pastviny s koňmi a ovcemi, domky z červených cihel… Na kanál v Eton Dorney, kde o medaile pojedou veslaři a rychlostní kanoisté, olympijský ruch a hektika nedolehne.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skifař Ondřej Synek v dějišti olympijských her v Londýně

Článek
Fotogalerie

Obavy z větru a vln se zatím nenaplňují. „Počasí nad očekávání super, ale ještě zbývá do závodů dost dnů," nepropadá optimismu skifařská mistryně světa Mirka Knapková. Stejně jako ostatní veslaři si včera poprvé kanál vyzkoušela. Nejprve lehké dvacetiminutové rozježdění, po poledni už ostřejší trénink se dvěma kilometry v plné rychlosti.

Kulisu veslařům zatím dělaly prázdné tribuny, ale hukot, který nastane při závodech, si dokázali živě představit. „Na poslední třístovku jsou tribuny z obou stran, to bude hlasité. Máma tam bude taky křičet," těší se spolufavorit mužského skifu Ondřej Synek.

„Na finálové dny budou stát lidi už od startu, klidně 40 až 60 tisíc diváků tu být může," odhaduje Knapkové trenér Tomáš Kacovský. Další milióny diváků si užijí poutavé záběry v televizi, což zajišťuje více než dvoukilometrové lano natažené od startu do cíle, po němž se pohybuje kamera. „Už při tréninku jela za mnou, měl jsem si vzít zrcátko, aby mi to slušelo," smál se Synek.

Oba skifaři potkali největší soupeře

Na kanále a v jeho blízkosti už bylo chvílemi těsno, Synek svůj trénink dokončil krátce po svém největším rivalovi Mahem Drysdaleovi z Nového Zélandu, Knapková se v loděnici minula s Běloruskou Jekatěrinou Karstenovou, kterou trápí potíže se žebrem.

Při odchodu českou hvězdu zastavila brazilská skifařka Kissya da Costaová s prosbou o společnou fotku. „To se mi ještě nestalo, to musím hned říct Sýňovi," smála se Knapková. „Za mnou na svěťácích občas někdo přijde, spíš z těch exotičtějších zemí. Drysdale se zatím se mnou fotit nechtěl," vtipkuje Synek.

Strava mizerná

Dobrou náladu na chvíli ztratí, jen když přijde řeč na jídlo ve veslařské olympijské vesnici. „Ubytování super, ale strava? To je fakt tragédie," kroutí hlavou předloňský světový šampión. „Na výběr byla smrdící smažená cibule s rýží, nějaké hamburgery, ale snad ani nebyly z masa. A jedna miniaturní porce hovězích plátků. K tomu shnilá rajčata, poloshnilé banány," vypočítával nevábné menu dvoumetrový habán Synek.

„Já nejsem vybíravá, ale je pravda, že jsem třikrát obešla ty stoly dokola a pořád měla prázdný tácek. Aspoň nepřibereme," usmívala se Knapková. „Není tam ani žádné ovoce, asi se spolu s ostatními výpravami oficiálně ohradíme," plánoval Synkův kouč Milan Doleček.

Reklama