Hlavní obsah

Závadová je ohromena atmosférou her, plánuje kulinářské experimenty

Londýn

Dorazila na první olympijské hry. Čekala hodně, ale první dojem ji ohromil. Devatenáctiletá česká plavkyně Barbora Závadová první dny v Londýně prožívá hodně intenzivně a nijak své pocity nezakrývá.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Barbora Závadová

Článek

„Krátce po úterním příjezdu do olympijské vesnice mě kolega Martin Verner vyfotil, jak doslova čumím," vykládala s úsměvem slečna narozená v Ostravě, která byla letos na jaře třetí na mistrovství Evropy.

„Třeba jsme přišli do jídelny, která mě ohromila neuvěřitelnou rozlohou. K mání je neskutečný výběr. Těstoviny, nejrůzněji upravená masa, čínská jídla, japonská či mexická kuchyně. A já si v jídle ráda vybírám," přiznala plavkyně, že se řadí mezi gurmány a jako jeden z koníčků uvádí pečení.

„Ale do závodu neporuším tradiční jídelníček. Je to olympijská vesnice, takže asi vše bude v patřičné kvalitě. Ale nechci riskovat, aby se nestalo, že mi něco nesedne a celá práce přijde vniveč. Takže do závodů pojedu těstoviny a pizzu, nicméně až budu mít odplaváno, určitě na ochutnávání dojde. Vrhnu se na asijské dobroty a nebudu se bát experimentovat," smála se Závadová, kterou čeká polohový závod na 400 metrů.

Je to odměna za dřinu

Energie má doslova na rozdávání. „Až tady v Londýně mi dochází, čeho jsem vlastně dosáhla. Jsou tady nejlepší lidé v každé kategorii z celé planety. Je to velká odměna za všechnu dřinu. Už jsem si říkala, že muka z tréninku jsou mnohonásobně vykoupená. A rozhodně jde o motivaci do dalšího olympijského cyklu," přemítala Závadová.

„Všude je strašně moc lidí. Na každém kroku potkávám samé sportovce, ty nejlepší na světě a ještě v tak neuvěřitelném množství," líčila nadšeně. „Podle jmen znám jen plavce. Ale třeba jsme narazili na basketbalisty. Jsou skoro dvakrát větší než já," culila se pobaveně. „Moc se těším na atlety. Ale pro mě je čest potkávat i nejlepší české sportovce."

Nechci být jen vykulená

Je ráda, že její hlavní trať, dlouhá polohovka, přijde na řadu hned v sobotu. „Následně si budu moc užít atmosféru. V bazénu se totiž cítím jako na normálním plaveckém závodě, ale v olympijské vesnici potkám pokaždé někoho nového. Nicméně nechci jen čučet a být vykulená. První den sice proběhl v duchu čumění, ale pevně věřím, že předvedu solidní výkon, jímž potvrdím oprávněnost nominace," ladila na vážnější notu Závadová, jež sní o místě ve finálové osmičce.

Zřejmě největší radost by takovým úspěchem udělala rodičům, kteří ji přijedou do Londýna osobně podpořit. „Přiletí v pátek. Mají lístek na můj závod, mohu je vzít do vesnice. Chtěla bych jim ukázat alespoň kousek z toho, co já zažívám. Ve středu jsem volala mamce, mluvily jsme spolu asi deset minut. Všechno jsem vylíčila do posledního detailu. Byla šťastná," přiznávala s úsměvem česká plavkyně.

Do sobotního ostrého startu vyrazí ještě každý den dvakrát do vody v plaveckém centru. A zůstane věrná tradici, podle níž neplave nikdy v závodním bazénu. „Když jsem v patnácti přijela poprvé na mistrovství Evropy, tak jsem byla trošku vyjukaná. Viděla jsem všude ty skvělé a úžasné plavce, které jsem znala z televize a říkala si, že mezi ně přece nemohu jít na trénink. Šla jsem tedy do druhého bazénu a stala se z toho tradice," vysvětlovala Závadová, která je také velkou fanynkou kreslených filmů. „Rio, Madagaskar i další jsem viděla v kině a mám je s sebou, stejně jako můj zamilovaný, což je Já padouch."

Reklama

Související témata: