Hlavní obsah

Český čtyřkajak zajel před OH fenomenální čas. Štěrba se ale bojí, že se na hry nepodívá

Praha

Dlouho spolu netrénovali, na výkonu to ale znát nebylo. Mužský čtyřkajak i s omilostněným Janem Štěrbou prolétl na pátečním mistrovství republiky v Račicích kilometr ve fantastickém čase 2:48 minuty, jímž se zařadil na druhé místo historických tabulek. Před startem olympijských her v Londýně skvělá zpráva. Obvinění z dopingu zbavený Štěrba ale hovoří o startu pod pěti kruhy velice opatrně...

Foto: Sport.cz

Jan Štěrba (vpravo) se raduje v cíli vítězného závodu na 1000 metrů na mistrovství republiky v Račicích. Byl to jeho první závod po zrušení trestu za údajný doping. Před ním v posádce sedí Josef Dostál, Lukáš Trefil a Daniel Havel.

Článek

O vítězství čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba nebylo v Račicích pochyb od prvního záběru. „Brutálně jsme všem ulétli už na startu a ten čas 2:48 hovoří za vše. To je prostě světová liga. A to jsme spolu dlouho netrénovali, před závodem jen jednou po čtrnácti dnech. Něco takového jsem ještě nezažil. Jelo to krásně a to ještě nejsem v top formě," liboval si Štěrba v cíli.

Nejlepší čas české posádky v historii zařadil čtyřkajak na druhé místo světových tabulek s odstupem pouhých osmi desetin sekundy od nejlepšího výkonu německých závodníků z loňského roku. Famózní představení předvedli kajakáři dva dny poté, co se Štěrba dozvěděl, že Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) v Lausanne zrušila jeho půlroční trest za užití nedovolené látky.

Jednatřicetiletý závodník při květnovém dopingovém testu na olympijské kvalifikaci v Poznani do oficiálního protokolu uvedl, že užívá volně prodejný potravinový doplněk s názvem Shot Gun, který obsahuje látku beta-methylphenylethylamine. Ta není uvedena v seznamu zakázaných přípravků, ale jako stimulant se nesmí užít v den závodu. Mezinárodní kanoistická federace (ICF) Štěrbovi udělila půlroční distanc, CAS ale trest zrušil.

Zkušený závodník ani po skvělém pátečním výkonu nejásal a o vyhlídkách startu na olympiádě hovořil velice opatrně. „Teď už je to o byrokracii. Tuším, že mezinárodní federace ICF a Světová antidopingová agentura udělají vše, abych v Londýně nemohl startovat. Vidím podjatost funkcionářů a nechuť všech, aby na olympiádu pustili závodníka, kterému byl tak krátce před hrami zrušen trest za doping," poznamenal posmutněle.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články