Hlavní obsah

Mladá Číňanka plavala při rekordu rychleji než Lochte s Phelpsem

Šestnáctiletá Číňanka Jie Š'-wen plavala při světovém rekordu v polohovém závodu na 400 metrů v olympijském finále v závěru rychleji než americké hvězdy Ryan Lochte a Michael Phelps, kteří bojovali o medaile ve stejné disciplíně chvíli před ní.

Foto: Toby Melville, Reuters

Čínská plavkyně Jie Š'-wen ohromila světovým rekordem na dlouhé polohovce.

Článek

Mladičká závodnice vyhrála v čase 4:28,43 minuty s náskokem téměř tři sekundy především díky raketovému zrychlení na závěrečném kraulovém úseku. Poslední padesátku zvládla za 28,93, tedy o 17 setin sekundy rychleji než Lochte při svém jasném vítězství. Předposlední bazén zaplavala Jie Š'-wen v čase 29,75, o 13 setin lépe než Phelps, čtrnáctinásobný olympijský vítěz, jenž se musel v sobotu večer spokojit se čtvrtým místem.

Dosavadní světové maximum Australanky Stephanie Riceové z předchozí olympiády v Pekingu zlepšila Číňanka o více než sekundu. "Jsem nadšená, o tomhle se mi ani nesnilo. Trenér říkal, že si něco takového nedokázal ani představit," radovala se Jie Š'-wen. Stala se první ženou, jež překonala v dlouhém bazénu světový rekord od zákazu celotělových plavek z revolučních materiálů, který platí od konce roku 2009.

Mladičká rodačka z Chang-čou odmítla výhrady, že by byla produktem čínského systému, v němž sportovci trénují jako roboti. "Samozřejmě že ne. Máme velmi kvalitní přípravu, založenou na vědeckých poznatcích. Proto jsme tak daleko," uvedla plavkyně, která zazářila už loni ziskem titulu mistryně světa v polohovce na 200 metrů v Šanghaji. Na čtyřstovce tehdy skončila pátá a byla o více než sedm sekund pomalejší než v sobotu v Londýně.

Její razantní zlepšení vyvolalo také pochybovačné hlasy. "S přihlédnutím k minulosti čínského sportu se nedá doping vyloučit," řekl agentuře SID německý dopingový expert Werner Franke. "Je to neobyčejný a nápadný výkon, který si zaslouží přezkoumání," uvedl.

Reklama