Hlavní obsah

Hrdý Nigerijec vyrazil na olympiádu. Po třech měsících tréninku na skifu

Londýn

Jen tři měsíce tréninku stačily Hamadou Djibo Issakovi z Nigérie, aby se představil na olympijské veslařské regatě. Pětatřicetiletý sportovec se původně věnoval plavání, ale šéf národního plaveckého svazu jej přesvědčil, aby si jel na dva týdny vyzkoušet do Egypta veslování. Issakovi se nový sport natolik zalíbil, že se následně vydal na dvouměsíční soustředění do Tuniska a nakonec se představil na skifu i na kanále Eton Dorney.

Foto: Philip Brown, Reuters

Hamadou Djibo Issaka na skifu při tréninku na olympijskou soutěž

Článek

Issaka na olympiádě startoval díky pozvání od Mezinárodního olympijského výboru a jeho rozvojového programu. V sobotu si Nigerijec, který před olympiádou absolvoval jen jeden závod v Belgii, poměřil síly i s pětinásobným světovým šampiónem Mahém Drysdalem z Nového Zélandu a stejně jako v dnešních opravách si užil velkého aplausu fanoušků. Za nejlepšími přitom zaostal o více než jednu a půl minuty.

"Viděl jsem tady mnoho nových věcí, které jsem ještě nikdy v životě neviděl," přiznal Issaka, jehož dnes v závěru jízdy hlasitě podporoval i hlasatel.

Nigerijec byl zároveň jedním z mála veslařů, kteří se v pátek zúčastnili slavnostního zahájení her. Většina totiž s ohledem na vzdálenost areálu od centra Londýna a faktu, že v sobotu začali závodit, na Olympijský stadión nevyrazila. "Bylo to velkolepé. Poprvé v životě jsem viděl ohňostroj," vyprávěl poté Issaka, který se do postele dostal ve tři hodiny ráno. "Ale unavený jsem nebyl," řekl.

Issaka teď věří, že jeho olympijská účast zvýší zájem o veslování v Nigérii. "U nás je spousta lidí, kteří chtějí začít veslovat. Až se vrátím, tak začneme. Jen musím počkat, až nám přivezou z Británie loď," podotkl první nigerijský veslař v olympijské historii.

Jeho skif přitom ani zdaleka není tak kvalitní jako lodě elitních veslařů. Je vyrobený z materiálů, které měl Nigerijec k dispozici, karbonová vlákna v nich nenajdete.

Reklama

Související témata: