Hlavní obsah

Ženský dvojskif ani čtyřka 'bez' dnes na OH postoupit nedokázaly

Dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových i čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Milan Bruncvík, Jakub Podrazil, Michal Horváth obsadily ve svých úvodních vystoupeních na olympijské regatě v Eton Dorney poslední místa. Dvojskif tak v úterý dopoledne čeká boj v opravách o postup do finále, čtyřka 'bez' bude krátce po něm usilovat o postup do semifinále.

Článek

Veslařky pražské Slavie ve svém prvním společném vystoupení na olympiádě viditelně šetřily síly. Přímo do finále postoupily dvě nejrychlejší lodě, přičemž o výhře v současnosti nejlepší světové posádky Katherine Graingerové a Anny Witkinsové z Velké Británie nebylo od startu pochyb.

Druhé postupové místo také s přehledem kontrolovaly Novozélanďanky Anna Reymerová a Fiona Patersonová. V úterních opravách bude o dvě postupová místa do finále bojovat šest posádek.

"Chtěli jsme bojovat o postup, ale když se na 750 metrech před nás dostaly Číňanky, tak jsme se snažily šetřit síly. Britky byly jasné favoritky a bojovat ve třech lodích o jedno postupové místo by byl risk," uvedla Jitka Antošová pro Českou televizi. "Uvidíme, jak to bude vypadat v úterý. Bude to ale hodně těžké," dodala starší ze sesterské dvojice.

Čtyřka "bez" do finále postoupit nemohla, ve hře byla účast v semifinále, do kterého se přímo kvalifikovaly tři ze čtyř posádek. Češi se zpočátku drželi na třetím místě, ale poté je předstihla čtveřice Běloruska a svěřenci trenéra Petra Blechy se před ni i přes velkou snahu v závěru již posunout nedokázali. V úterý budou ve čtyřčlenné opravě bojovat o tři postupová místa.

"Nepodařilo se nám na začátku dostat do pěkného tempa a ani na konci jsme se nesešli ve finiši, proto jsme nedokázali Bělorusy potrápit," přiznal Bruncvík. "V opravě nesmíme nic podcenit. Musíme jet na plný céres, abychom neskončili poslední," dodal Klang.

XXX. letní olympijské hry:
Veslování - jen rozjížďky s českou účastí:
Muži:
Čtyřka bez kormidelníka: 1. Velká Británie (Triggs Hodge, James, Reed, Gregory) 5:50,27, ...4. ČR (Klang, Bruncvík, Podrazil, Horváth) 5:54,37.
Ženy:
Dvojskif: 1. Graingerová, Watkinsová (Brit.) 6:44,33 , ...5. J. Antošová, L. Antošová (ČR) 7:05,05.

Reklama