Hlavní obsah

Hilgertová má nervy i na šestých hrách

Londýn

Manžel a trenér v jedné osobě Luboš Hilgert už po první kvalifikační jízdě kajakářek na slalomovém kanále v Lee Valley nadšeně tleskal, jeho manželka Štěpánka měla postup de facto jistý. „Poslední roky jsem zajížděla kvalifikace spíš druhou jízdou. Pro něj byla úleva, že se to povedlo a odpadla zbytečná ztráta nervů mezi jízdami,“ vysvětlovala dvojnásobná olympijská vítězka, která mezi patnáctku nejlepších nakonec postoupila pátým časem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kajakářka Štěpánka Hilgertová při pondělní kvalifikaci na kanálu v Lee Valley.

Článek

Ve svých 44 letech je suverénně nejzkušenější ve startovním poli. Australští novináři si Hilgertovou po semifinále fotili s Jessicou Foxovou, která dojela čtvrtá, a její matkou Myriam, s níž česká kajakářka soupeřila na hrách v Atlantě. „Pro ně je to hodně zajímává story," všimla si Hilgertová.

Šestá účast na hrách ale v jejím případě neznamená dokonalý nadhled a totální klid před jízdami. „Když jsem jela na start, říkala jsem si, jak je zvláštní, že jsem nervózní. Ale přece jen vstupy do závodů bývají nejtěžší. Na první olympiádě jsem byla svázaná ještě víc," usmívala se Hilgertová, která olympijský debut prožila v Barceloně 1992. „Kdybych byla v klidu, znamenalo by to, že člověku na závodě nezáleží, a to se mi ještě nikdy nestalo," vysvětlovala.

Atmosféra ji ohromila

Londýnské hry ji zatím ohromily, vždyť i na kvalifikaci kajakářek byly tribuny pro dvanáct tisíc diváků zcela zaplněné. „Úžasné, navíc byli lidi hodně slyšet, to se nedá s Pekingem a Aténami vůbec srovnat. Na to, že vlastně o nic nešlo, naprosto famózní kulisa," pochvalovala si.

Před čtvrtečními boji o medaile ji čekají dva dny volna, program vodního slalomu je totiž dost roztahaný. V úterý finále singlkanoistů, ve středu kajakářů a teprve ve čtvrtek přijdou na řadu deblkanoisté a kajakářky.

„Den pauzy je fajn, člověk si odpočine i psychicky, dva jsou pro mě až zbytečně moc. Bylo by lepší, kdyby jeli kluci obě kategorie v jeden den, tohle není standardní," vyprávěla Hilgertová. „Ale aspoň budu moct nakoukat trať, bude hodně odlišná od té kvalifikační," dodala.

Reklama