Hlavní obsah

Kajakář Dawson prošel do semifinále i se "šťouchem" od matky

Novozélandský kajakář Mike Dawson prošel do semifinále olympijského závodu i se "šťouchem" nahlášeným jeho matkou. Kay Dawsonová je totiž mezinárodní rozhodčí, a když se její syn při pondělní kvalifikaci dotkl branky, bez váhání ho potrestala dvousekundovou penalizací.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Novozélandský kajakář Mike Dawson v olympijské soutěži

Článek

Dawson vtipkoval, že byl v pokušení přesvědčit trenéra, aby podal protest na tohoto "konkrétního sudího", ale to by bylo ještě nevhodnější. Trénuje ho totiž otec Les.

"Mělo by to pro nás všechny nejrůznější následky a navíc, já miluju mámino jídlo," líčil s úsměvem pětadvacetiletý Novozélanďan, jeden ze soupeřů Vavřince Hradilka. Mezi 15 semifinalistů nakonec prošel z kvalifikace osmým časem a se dvěma "šťouchy".

Jeho matka byla sudí u branky číslo pět. Dawson byl nakonec rád, že dostal trest právě od ní. "Rozhodně to vylučuje jakýkoli náznak zaujatosti," řekl. "Dotek to byl a samozřejmě mi penalizaci dala správně. Čekal jsem to. Snad to ale v semifinále nebude muset udělat," přál si čistou jízdu pro středeční bitvy o finále.

Dawson startuje na olympiádě poprvé, jeho matka už byla rozhodčí před čtyřmi lety v Pekingu.

Reklama