Hlavní obsah

Čeští deblkanoisté po senzačním postupu: Aspoň si diváci neříkali, co je to za exoty

Čtyřikrát spolu sedli do lodi při tréninku, včera poprvé v závodě. Kajakář Vavřinec Hradilek a singlkanoista Stanislav Ježek využili možnosti složit na olympiádě deblkanoi a doufali, že aspoň jednu posádku porazí. Jenže v kvalifikaci dojeli senzačně devátí, jen o místo za Jaroslavem Volfem a Ondřejem Štěpánkem, a postoupili do semifinále!

Foto: Radek Petrášek, ČTK

V olympijské kvalifikaci uspěla i nově složená dvojice kanoista Stanislav Ježek (vpravo) a kajakář Vavřinec Hradilek

Článek

Takový výsledek jste asi nečekali ani v nejoptimističtějších představách.

Ježek: Určitě ne. Jsem rád, že Vávrovi splním přání jet ještě jednu jízdu na olympiádě. Hradilek: Je to úlet jako sviňa.

Proč jste vynechali druhou kvalifikační jízdu? Tolik jste si věřili?

Ježek: Bylo to mé rozhodnutí, v úterý závodím ve své hlavní disciplíně. Kdybych to zkazil, určitě bych si vyslechl, že tu jen plýtváme penězi daňových poplatníků, a podobné chytré řeči. Teď někdo v šatně připomínal historku z nějakého mistrovství světa z dob krále klacka, že někdo do druhé jízdy nenastoupil, vzal si kytaru, šel si sednout ke startu a hrát. Ostatní tak rozhodil, že mu první jízda stačila.

Kolik času jste do kvalifikace spolu v lodi odjezdili?

Hradilek: Čtyřikrát 20 minut. Já totiž déle v lodi klečet nevydržím. Ježek: To snad ani proboha neuveřejňujte... (úsměv)

Jak složité pro vás jako pro singlkanoistu bylo loď kormidlovat?

Ježek:Vávra si poradil s kanoistickým pádlem i se zakleknutím přímo fantasticky. Jenom jak je málo ohebný, nedokáže do lodi sednout níž a tak nějak z ní trčí. Vypadá, jak když tam má křeslo, a moje ego uráží, že je vyšší než já. (usmívá se) Jsem moc rád, že souhlasil s tím, že pojedeme spolu. Jak se nakonec ukázalo, je jediný kajakář z celého světového pole, který si na to troufnul.

Jaká byla ta vaše postupová jízda?

Ježek: Ve sféře zázraku. My jeli pro radost a ostatní byli strašně nervózní a chybovali. Alespoň si diváci neříkali: Proboha, co je to za exoty. I z toho důvodu jsme vynechali druhou jízdu, aby nemysleli, že to byl omyl. A necháme soupeře napjaté, co v nás ještě je.

Pochválil vás trenér Jiří Rohan?

Hradilek: Asi poprvé nám řekl, že jsme jeli něco dobře. Ježek: Kupodivu to řekl i mně a to mi neříká ani na singlu. Ptal jsem se ho, proč mě nikdy na singlu nepochválil. A on říká: Nikdy nebylo co. Hned nám začal radit, co máme zlepšit.

S jakým plánem tedy půjdete do semifinále?

Hradilek: Teď máme zase další cíl. Už je nás tam jen deset, šest jde do finále, porazit čtyři přece není tak těžké... Ale ne, poradím sázkařům, aby to ani nezkoušeli.

Nebudete si chtít ještě někdy po olympiádě závod v deblkanoi zopakovat?

Hradilek: Kdyby proběhlo nějaké hooodně vysoké startovné, proč ne. (směje se) Ježek: Možná pro české fanoušky tu drandu ještě zopakujeme. Jen bychom museli žádat o výjimku, aby nás pustili na start, protože nemáme vyjeté žádné body.

Reklama

Související témata: