Hlavní obsah

Hradilka před stříbrnou jízdou uklidnily zápisky do deníčku

Michal Osoba (Londýn)Právo

Se stříbrnou medailí si hrdě vykračoval od stupňů vítězů, nadšeně mával desítkám, možná stovkám českých fanoušků v hledišti kanálu Lee Valley. Kajakář na divoké vodě Vavřinec Hradilek si náramně užíval svůj životní den, získal pro Česko první olympijskou medaili z Londýna. „Dobrý, ne?“ culil se, když přišel po závodě mezi novináře.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Kajakář Vavřinec Hradilek zajel v olympijském finále životní závod. Skvělý čas hned oslavil radostným gestem

Článek
Fotogalerie

Jaké bylo čekání v cíli, jak si povede vašich sedm zbývajících soupeřů?

V cíli to bylo docela dobrý, já byl překvapený, že jsem nebyl až zas tak nervózní. Jen když už jich nahoře zbývalo pár, tak jsem si trochu říkal, co z toho bude. Všichni kolem mi tvrdili, že bude zlato, ale já tušil, že mě někdo porazí. Tajně jsem doufal, že by to mohlo vyjít na vítězství, ale pak přijel Daniele Molmenti a ukázal zase ty svoje svaly...  Je super, že si splnil sen a já si ho taky splnil.

Semifinále vám přitom tolik nevyšlo, neznervóznilo vás to?

Ta jízda sice nebyla úplně povedená, ale já věděl, že i po chybě jsem měl na to si finále vyjet. Tušil jsem, že aspoň pět lidí nejelo optimálně a na desáté místo by mi stačil i další šťouch.

Váš trenér Miloslav Říha měl asi pořádné nervy...

Pytlák to samozřejmě prožívá, je to člověk, se kterým jsem od malička a je fantastické, že zrovna on mohl být u toho, když jsem získal medaili.

Vy jste nebyl nervózní?

Ráno dost, až mě to překvapilo. Ale pak jsem si začal psát do takového deníčku různé věci a pocity a to mě uklidnilo. Říkal jsem si, že o nic nejde, je to normální závod, akorát se na něj dívá víc lidí. Před samotnými jízdami už jsem byl nervózní tak akorát, atmosféra mě rozpumpovala.

Byla třetí startovní pozice ve finále ideální? Soupeře jste svým výkonem trochu vystrašil...

Ve finále by mi ani nevadilo jet jako poslední, měl bych víc času na odpočinek. Takhle jsem jel semifinále mezi posledními a finále hned na začátku, ale náš fyzioterapeut Tomáš Dvořák má zázračné ruce a dal mě dohromady.

Reklama

Související témata: