Hlavní obsah

Hradilkův trenér Říha: Vávra byl závodníkem už ve dvanácti

Londýn

„Vávru trénuju od jeho začátků, což bylo někdy v roce 1996. Jsme spolu celou dobu, vyjma dvou let, kdy byl u jiného trenéra. Ne proto, že bychom si nerozuměli, jen proběhly nějaké přesuny v rámci tréninkových skupin. Určitě nám to funguje.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Stříbrná radost kajakáře Vavřince Hradilka

Článek
Fotogalerie

Už tehdy, v jeho dvanácti letech, bylo vidět, že je talent. Nervy při závodech má jako každý člověk, ale dokáže je ovládat. Už tehdy ukazoval, že je závodník a to je pro sport strašně důležité.

Vítězný Ital Molmenti je nejsilovější typ, Slovinec Kauzer, kterému se finále nepovedlo, je zase nejtechničtější. Vávra je někde uprostřed. Ale silové dispozice mít musí, jinak by to při svých tělesných proporcích neutáhl.

Povahou je pohodář, to je v tomhle sportu nezbytné. Přitom je poslední roky do sportu vtažený, chová se jako úplný profesionál. V soukromém životě to ale dovede odbourat. Zajde na pivo, na koncert, tam už je normální civilní člověk. Zlom u něj nastal v roce 2007, kdy vyhrál závod Světového poháru v Troji.

Má rád adrenalin, pořád chce něco nového zkoušet, kolikrát se až zpětně dozvím, co kde dělal. Ale stejně bych mu to nezakazoval. Letos pojede mistrovství světa v extrémním kajakingu, už tam závodil dvakrát, chystá snad ještě něco extrémnějšího ve Venezuele nebo v Chile... Ale slalomářsky mu tohle ježdění určitě neuškodí."

Reklama

Související témata: