Hlavní obsah

Skifařka Knapková jasně postoupila do finále olympijské regaty

Eton

Skifařka Miroslava Knapková suverénně ovládla svou semifinálovou jízdu a bez problémů postoupila do sobotního finále olympijské regaty v Eton Dorney. Úřadující mistryně světa tak bude na svých třetích olympijských hrách bojovat o první medaili, jejím dosavadním maximem je čtvrté místo z Atén 2004.

Foto: Natacha Pisarenko, ČTK/AP

Skifařka Miroslava Knapková krátce po semifinálové jízdě.

Článek

Jedenatřicetiletá Knapková si v Londýně připsala třetí prvenství, tentokrát však musela porazit i další dvě kandidátky na umístění na stupních vítězů, zkušenou Jekatěrinu Karstenovou z Běloruska a objev této sezony Australanku Kim Crowovou.

V úvodu semifinále byla nejrychlejší Němka Marie Louise Drägerová, ale nastolené tempo nevydržela. Do čela se poté posunula Crowová, která v Londýně startuje i na dvojskifu. Ještě před polovinou tratě se ale do čela dostala Knapková a druhou Crowovou nakonec porazila o téměř dvě sekundy.

Olympiáda již skončila pro čtyřku bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník a Jan Vetešník, která obsadila v B-finále páté místo. V celkovém pořadí disciplíny jsou svěřenci trenéra Rudolfa Kopřivy jedenáctí.

Česká čtveřice podle očekávání nepostoupila v Londýně do bojů o medaile, v malém finále ale držela se soupeři krok. Na pátém místě byla posádka vedená veslovodem Vraštilem po většinu trati, v závěru se snažila atakovat čtvrtou Čínu, ale ve výsledkové listině už se neposunula.

Americká ženská osma potvrdila na OH v Londýně svoji nadvládu

Ženská osmiveslice Spojených států potvrdila na olympijských hrách v Londýně svou nadvládu. Na velkých akcích šest let neporažené Američanky ovládly regatu v Eton Dorney a obhájily zlatou medaili z Pekingu.

Veslařky USA byly velkými favoritkami dnešního finále a roli splnily, i když v závěrečném finiši jejich náskok vybudovaný v průběhu závodu druhé Kanaďanky i třetí Nizozemky dokázaly snížit. O jejich triumfu ale nebylo pochyb.

Skvělý finiš předvedli na dvojskifu Novozélanďané Nathan Cohan a Joseph Sullivan. Světoví šampioni z předešlých dvou let se dlouho drželi na třetím místě, ale v závěru zvýšili tempo a předstihli Italy Alessia Sartoriho a Romana Battistiho i zkušenou slovinskou dvojici Iztok Čop, Luka Špik.

Čtyřicetiletý Čop, který by měl letos ukončit aktivní kariéru, a o sedm let mladší Špik spolu získali zlato na olympiádě v Sydney 2000 a stříbro o čtyři roky později v Aténách.

Dramatickou koncovku měl i závod čtyřek bez kormidelníka lehkých vah, který díky zrychlení v posledních metrech vyhráli nečekaně veslaři Jihoafrické republiky. Až třetí skončili Dánové, kteří v této disciplíně ovládli tři z předešlých čtyř olympijských her, v jejichž programu čtyřka "bez" lehkých vah byla.

Šest veslařských finále zatím v Londýně vyhráli zástupci šesti zemí.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Veslování:
Muži:
Dvojskif: 1. Cohen, Sullivan (N. Zél.) 6:31,67, 2. Sartori, Battisti (It.) 6:32,80, 3. Špik, Čop (Slovin.) 6:34,35, 4. Suárez, Rosso (Arg.) 6:36,36, 5. Lucas, Townsend (Brit.) 6:40,54, 6. Maščinskas, Ritter (Lit.) 6:42,96.
Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah: 1. JAR (Thompson, Brittain, Smith, Ndlovu) 6:02,84, 2. Velká Británie (P. Chambers, Williams; R. Chambers, Bartley) 6:03,09, 3. Dánsko (Winther, Jörgensen, Barsöe, Ebbesen) 6:03,16, 4. Austrálie 6:04,05, 5. Švýcarsko 6:09,30, 6. Nizozemsko 6:11,39, ...finále B: 1. Francie (Baroukh, Solforosi, Moutton, Moreau) 6:08,37, ...5. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:11,49.
Ženy:
Osma: 1. USA (Cafarová, Franciaová, Lofgrenová, Ritzelová, Musnická, Loganová, Lindová, Daviesová, korm. Whippleová) 6:10,59, 2. Kanada (Hansonová, Viinbergová, Guloienová, Wilkinsonová, Mastracciová, Brzozowiczová, Marquardtová, Morinová, korm. Thompsonová-Willieová) 6:12,06, 3. Nizozemsko (Veenhovenová, Kingmaová, Achterbergová, de Grootová, van Drielová, Belderbosová, Bouwová, de Haanová, korm. Schellekensová) 6:13,12, 4. Rumunsko 6:17,64, 5. Velká Británie 6:18,77, 6. Austrálie 6:18,86.
Semifinále:
Skif:
1. jízda: 1. Knapková (ČR) 7:42,57, 2. Crowová (Austr.) 7:44,69, 3. Karstenová (Běl.) 7:44,94.
2. jízda: 1. Erichsenová (Dán.) 7:44,33, 2. Čang Siou-jün (Čína) 7:45,58, 3. E. Twiggová (N. Zél.) 7:46,71.

Reklama