Hlavní obsah

V koutku duše jsem sen o medaili měla, přiznala Hilgertová. Ale čtyřka jí byla souzená

Ve 44 letech znovu bojovala o olympijskou medaili. A neměla k ní daleko! Vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, dvojnásobná olympijská vítězka, dojela na kanále v Lee Valley po čisté jízdě čtvrtá, od stupňů vítězů ji dělilo 2,29 sekundy...

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kajakářka Štěpánka Hilgertová na kanálu v Lee Valley.

Článek

Kde jste o medaili přišla? Udělala jste někde chybu?

Na několika místech se nějaké desetinky daly nahnat zkrácením trasy nebo větší dynamikou jízdy. Ale nechala jsem dost sil v semifinále, které jsem nejela optimálně. Vzhledem k tomu, jak jsem se pak na startu cítila, nebyla jsem tak marná. Určitě bylo v mých silách někde jet lépe, ale to člověk zjistí až potom. Když si zkrátí dráhu, může získat čas nebo vyrobit obrovskou chybu. Udělala jsem, co bylo v mých silách...

Ani trochu nejste zklamaná? Čtvrté místo bývá nevděčné...

Drobné zklamání tam je. Přiznávám, v koutku duše sen o medaili byl. Vzhledem k tomu, jak příprava probíhala, byla jsem zdravá, hodně jsem toho tady najezdila, všechno mi vycházelo... Ale počet kvalitních soupeřek je strašně vysoký. Medaili bych mohla mít, kdybych předvedla svůj nadstandard nebo soupeřky hodně kazily. Já předvedla svůj standard a tři soupeřky jely líp.

Věříte na symboliku čísel? Je vám 44 let, měla jste startovní číslo čtyři, dojela jste čtvrtá.

Asi je mi ta čtyřka souzená... Ale kdybyste mi před závodem řekli, že to takhle dopadne, tak bych to označila za lepší variantu průběhu závodu.

Jak jste v cíli prožívala dojezd ostatních soupeřek?

Byly tam holky, které jezdí hodně kvalitně, tak jsem čekala, že dopadnu hůř.

Ani na chvíli jste nevěřila, že byste mohla skončit na stupních vítězů?

Ani na okamžik.

Užívala jste si svoji šestou olympiádu více než ty předchozí?

Když už je člověk součástí závodu, moc si toho nevychutnává, cloumají s ním emoce. Ale užívala jsem si závody kluků, to byla pohádka. Fandila jsem našim, smekala klobouk před Tonym Estanguetem, který je pro mě velkou osobností. Patří ke starší generaci, i když je pořád o deset let mladší než já... Taky byl chudák terčem průpovídek, že není nejlepší, kdo by tady mohl jet a on na to dokázal takhle zareagovat.

Vy jste takové průpovídky také slyšela?

Ale tak občas se někdo zmínil. Co si budeme povídat, nebylo těch lidí málo. Tak doufám, že čtvrté místo je odpovědí na všechny námitky, že jsem tady neměla co dělat. Jasně, mohla jsem přivézt medaili, ale pořád je to jen sport.

Jak tedy zůstane Londýn zapsán do vaší paměti? Zajela jste tu svůj třetí nejlepší výsledek na olympiádě...

To je pravda, ale zážitkově je skoro na úrovni Sydney. Tady jsem bydlela v olympijské vesnici, víc jsem se seznámila s ostatními sportovci. Strašně se mi líbil i kanál v Lee Valley. Je těžký, ale krásný, bylo strašně zábavné na něm jezdit, zkoušet různé kombinace a hrát si na vodě. A diváci? Naprosto úžasní. Je spousta plusů, které budou tuhle olympiádu pro mě stavět hodně vysoko.

Šest olympijských startů Štěpánky Hilgertové
1992 Barcelona (12. místo). Vodní slalom se po dvaceti letech vrátil do programu Her. Hilgertové krátce před hrami zemřela maminka, toužila pro ni olympiádu vyhrát.
1996 Atlanta (1. místo). Na řece Ocoee ve státě Tennesee se dočkala zlaté radosti. „Došlo mi to, až když jsem se v noci po závodě probudila a na stolku měla medaili a kytici,“ říkala.
2000 Sydney (1. místo). Kanál v Penrithu a zlatá repríza. Její manžel a trenér Luboš nadšením skočil do vody, na oslavu jí pak rodina přichystala koupel ve vaně plné šampusu.
2004 Atény (5. místo). Naději na zlatý hattrick sebrala smolná branka číslo 18. „Každému se stalo, že mu nevyšla aspoň jednou, ale mně nevyšla v žádné ze čtyř jízd,“ litovala.
2008 Peking (9. místo). O medaili jela až na druhý pokus, plánované finále o den odložila průtrž mračen. Riskantní jízda úspěch nepřinesla, závěr závodu absolvovala hlavou dolů.
2012 Londýn (4. místo). Ani bezchybná jízda čtyřiačtyřicetileté kajakářce medaili nepřinesla. Deváté místo ze semifinále sice vylepšila, ale zůstala jí nevděčná čtvrtá příčka.

Reklama