Hlavní obsah

OLYMPIÁDA ON-LINE: Synek má stříbro, deblistky čeká bitva o zlato. Basketbalistky hvězdy z USA nezaskočily

Londýn/Praha
Aktualizováno

Český skifař Ondřej Synek zlaté sny na olympiádě v Londýně nenaplnil. Na jezeře Eton Dorney prohrál s pětinásobným mistrem světa Mahém Drysdalem z Nového Zélandu a český veslař tak obhájil druhou pozici z Pekingu. A další medaile je na cestě a bude bude minimálně stříbrná. Tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou totiž po skvělém výkonu vyřadily v semifinále čtyřhry světové jedničky Raymondovou, Huberovou z USA po setech 6:1 a 7:6 a postoupily do nedělního finále.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Skifař Ondřej Synek patřil k hlavním favoritům na zlato.

Článek

Devětadvacetiletý Synek stejně jako Drysdale vyhrál na kanálu Eton Dorney rozjížďku, čtvrtfinále i semifinále, až v bojích o medaile se utkali oba hlavní adepti na zlato v přímém souboji. V polovině trati byl Drysdale v čele s náskokem 0,19 sekundy, poté ale předvedl svůj tradiční nástup a podařilo se mu Synkovi odskočit.

"Jsem samozřejmě šťastný za medaili, ale chtěl jsem vyhrát," řekl Synek. Drysdale byl podle jeho slov lepší. "Neměl jsem na to. Poslední pětistovku mi došlo a byl jsem rád, že jsem dojel," uvedl světový šampion z roku 2010.

O zlato se Hradecká s Hlaváčkovou utkají s americkými sestrami Serenou a Venus Williamsovými, nebo s ruskou dvojicí Maria Kirilenková, Naděžda Petrovová. Jejich semifinálový duel byl z pátku přeložen na sobotní odpoledne.

"Vysloužily jsme si nejsnovější víkend, jaký jsme si mohly představit. Máme den volna a pak boj o zlato a v nejhorším stříbro, což je prostě nádherný pocit. Tohle je to nejlepší, co se nám mohlo stát," zářila Hlaváčková, která zápas ukončila vítězným returnem po čáře.

Basketbalistky podle očekávání nestačily na na favorizované Američanky a prohrály 61:88. Úvod utkání však zvládly sympaticky, když ještě ve 14. minutě vedly. Po čtyřech zápasech mají na kontě jedno vítězství a v neděli si zahrají s Angolou o postup do čtvrtfinále. Američanky si připsaly 37. výhru na olympijských hrách za sebou.

Švýcarský tenista Roger Federer přidá k rekordním 17 grandslamovým titulům první olympijskou medaili ve dvouhře. Po bezmála čtyřech a půl hodinách udolal v semifinále Argentince Juana Martína Del Potra 3:6, 7:6 a 19:17 a bude hrát o zlato s domácím Andym Murrayem. Ve finále ženské dvouhry se Maria Šarapovová utká s letošní wimbledonskou šampiónkou Serenou Williamsovou.

Americký plavec Michael Phelps se naposledy představil v individuálním závodu a rozloučil se stylově. Nejúspěšnější olympionik historie vyhrál 100 metrů motýlek a získal 17. zlato a celkově 21. medaili na olympijských hrách. Jeho krajanka Missy Franklinová vyhrála závod na 200 m znak v novém světovém rekordu 2:04,06 minuty a také ona získala třetí zlato.

Martin Podhráský nedotáhl nadějně rozehranou kvalifikaci střelby z rychlopalné pistole do finále. O účast v něm přišel v rozstřelu, ve kterém usiloval o poslední postupové šesté místo s německým obhájcem bronzu z Pekingu Christianem Reitzem. Martin Strnad skončil devátý.

Začaly atletické soutěže a Lukáš Melich postoupil do finále soutěže kladivářů. Elišce Klučinové patří po čtyřech disciplínách sedmiboje 27. místo. Olympiáda už skončila pro koulaře Antonína Žalského, diskařku Věru Cechlovou-Pospíšilovou, a Josefa Proroka, vyřazeného v rozběhu na 400 metrů překážek, a dálkaře Romana Novotného a Štěpána Wagnera.

Jachtařka Veronika Fenclová zůstala po osmi rozjížďkách ve třídě Laser Radial na osmém místě a jednatřicetiletá Češka je před závěrečnými dvěma rozjížďkami blízko postupu do finálové jízdy pro deset nejlepších.

Reklama