Hlavní obsah

Windsurfing se brání soudně proti vyloučení z olympijských her

Mezinárodní asociace windsurfingu se rozhodla bránit soudní cestou proti vyloučení z programu olympijských her. Obrátila se na Vrchní soud v Londýně s žádostí, aby přezkoumala květnové hlasování delegátů Mezinárodní jachtařské federace (ISAF). Tu prý podání žaloby šokovalo.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Windsurfing se brání vyloučení z olympiády.

Článek

Jachtařská třída RS:X, v níž na londýnských hrách startuje také český olympionik Karel Lavický, byla pro příští OH v Riu de Janeiro vyškrtnuta z programu a nahrazena kiteboardingem, tedy jízdou ve vlnách na prkně s využitím tažného draka.

Květnové rozhodnutí v Melbourne však provázely kontroverze. Pro kiteboarding prý hlasovali zmatení delegáti, kteří nevěděli, pro co vlastně zvedají ruku. Později to přiznal například samotný španělský zástupce.

ISAF se ale brání, že bylo rozhodnuto demokraticky. "A jsme ohromeni, že vůbec uvažují o žalobě na svou řídící mezinárodní federaci," uvedla v prohlášení. "Navíc podnikat právní kroky v polovině olympijských her může poškodit nejen výkony dotčených jachtařů, ale celého sportu jako takového," dodala jachtařská federace.

Reklama

Související témata: