Hlavní obsah

Štěrba podruhé během týdne odletěl do Londýna. Teď ale radostněji

Praha

Podruhé v tomto týdnu odletěl rychlostní kanoista Jan Štěrba do Londýna, dnes se mu ale cestovalo mnohem lépe. V úterý totiž absolvoval několikahodinové jednání u Sportovního arbitrážního soudu (CAS), který mu nakonec definitivně povolil start na olympijských hrách. Na ty dnes člen posádky čtyřkajaku odletěl. Jedenatřicetiletý český reprezentant měl problémy s výsledky dopingové zkoušky na květnové olympijské kvalifikaci v Poznani.

Foto: Vít Chalupa

Posádka českého olympijského čtyřkajaku ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba (zprava) před startem závodu na 1000 metrů na mistrovství republiky v Račicích. V cíli slavila první místo.

Článek

"První let, na sportovní soud, byl asi nejtěžší moment v životě. Přestože jsem věřil, že to dobře dopadne, tak to moc příjemné nebylo. Teď je to příjemnější a radostnější," řekl Štěrba v rozhovoru pro ČTK a Český rozhlas. Výsledky jeho květnového testu byly totiž podle Mezinárodní kanoistické federace pozitivní, Štěrbovi se ale nakonec podařilo zvrátit původně šestiměsíční trest zastavení činnosti.

Radovat se ale ani ve středu ráno, když se dozvěděl definitivní verdikt, nezačal. "Čekal jsem, až mi Martin Doktor (reprezentační trenér) dá vědět, že všechny administrativní věci jsou vyřešeny a že jsem akreditovaný. Popravdě řečeno si to ale zatím až úplně neuvědomuji, ve čtvrtek jsme trénovali na čtyřkajaku, narychlo jsem balil. Myslím, že si to začnu uvědomovat až tam (v Londýně)," přiznal Štěrba.

Přišel o ME

Problémy s dopingem, do nichž se dostal kvůli užití potravinového doplňku, který obsahoval sporný stimulant beta-metylfenyletylamin, poznamenaly jeho přípravu. Navíc nemohl startovat na mistrovství Evropy. "Kvůli tomu taky nebudu s Danem Havlem startovat v Londýně na K2, kde jsme taky mohli myslet na medaile. Sám cítím, že nejsem schopen závodit ve dvou kategoriích. Ale věřím, že nás to stmelí a nakopne. Vše vložíme do čtveráku," podotkl parťák Daniela Havla, Josefa Dostála a Lukáše Trefila.

Kajakář pražské Dukly je připraven i na možnost, že někteří soupeři na něj mohou koukat kvůli problému s dopingem "skrz prsty". "Je to individuální záležitost každého sportovce i člověka. Myslím si ale, že sportovci této problematice lépe rozumějí. Například naši nejlepší soupeři z Dánska mi na Evropě přáli hodně štěstí, ať to dobře dopadne. Když k tomu bude někdo přistupovat pokrytecky, je to jeho věc. Já nemám vůli a chuť přesvědčovat celý svět, jak to bylo," podotkl.

Český čtyřkajak by měl v Londýně bojovat o medaile, což naznačil minulý týden na republikovém šampionátu v Račicích, kde zajel na kilometrové trati druhý nejlepší čas ve světové historii. "Věřím, že dokážeme formu udržet. Bylo to jen dobré pro nás a doufám, že to bude soupeřům vrtat v hlavách. Navíc věřím, že budeme schopni na olympiádě zajet ještě lepší čas než v Račicích," uvedl Štěrba.

Štěrba a spol. byli v roce 2010 na mistrovství světa i Evropy stříbrní, prosazovali se také v závodech Světového poháru. I proto sní o medaili. "Byl bych zklamaný, kdybychom nepředvedli maximum, čeho jsme schopni. Nevíme, co předvedou soupeři, ale ambice jsou medailové," řekl Štěrba.

Trochu ho ale mrzelo, že se kvůli jeho problémům o české rychlostní kanoistice nemluvilo hlavně v souvislosti s výkony. "Doufal jsem, že tam pojedeme jako černí koně a překvapíme. Teď je to ale naopak, jsme v uvozovkách na výsluní už teď. Ale nehroutíme se z toho. Věříme, že uspějeme," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články