Hlavní obsah

Phelpse řádně nakopl telefonát od prezidenta Obamy

Londýn

Poslední individuální start pod pěti kruhy absolvoval včera v Londýně americký plavec Michael Phelps a ozdobil ho v pořadí už sedmnáctým olympijským zlatem. Ale ještě než skočil do bazénu, klidně se mohl dmout pýchou. Už pár desítek hodin věděl, že přepsal olympijské dějiny a jeho rekordní medailovou sbírku jen tak někdo nepřekoná.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Americký plavec Michael Phelps, nejúspěšnější olympionik historie

Článek
Fotogalerie

Dlouho se však v britské metropoli necítil optimálně. Až ve čtvrtek večer si připsal první individuální zlato. Do té doby na své poměry jen paběrkoval. Byl na nejvyšším stupínku po štafetě 4x200 metrů volným způsobem, bral stříbro z trati 200 metrů motýlek a štafety 4x100 metrů volným způsobem.

Právě individuální stříbro a štafetové úspěchy z něj udělaly nejúspěšnějšího olympionika historie, když překonal osmnáct medaili Larisy Latyninové kralující sportovní gymnastice v dobách Sovětského svazu. A pak přišel impuls k Phelpsově individuálnímu triumfu.

Uslyšel: Vyčkejte na prezidenta USA

„Ve čtvrtek ráno mi zvolnil mobil a na druhém konci jsem slyšel prostou otázku: Michael Phelps? Koukal jsem na telefon a říkám, že jasně. A odpověď mě šokovala: Vyčkejte na prezidenta Spojených států amerických. Úplně bláznivá scéna," vyprávěl sedmadvacetiletý borec.

„Bylo to absolutně cool. Mluvil jsem s Barackem Obamou, který mi říkal, jak je na mě hrdý a celá Amerika stojí za mnou. Úplně nejvíc mě dostal, když se rozloučil a pronesl: A vyřiď můj srdečný pozdrav mamince," vyprávěl dojatě Phelps, který netají, jak je matce za svoji zářivou kariéru vděčný. Samotný plavec mnoho nemluvil. „Jen jsem poděkoval a řekl, že je pro mě ctí reprezentovat USA, nejlepší zemi na světě."

Telefonát s Obamou Phelpse řádně nakopnul. Ve čtvrtek v noci triumfoval v závodě na 200 metrů polohovým způsobem a jako první plavec historii vyhrál stejnou disciplínu na třech po sobě jdoucích olympijských hrách. „Měl jsem zvláštní pocit. Věděl jsem, že další šanci už nemusím dostat," tvrdil Phelps.

Světový rekord odolal

Mrzelo ho jen, že svoje první londýnské zlato nevyšperkoval světovým rekordem, který v průběhu závodu atakoval. „Škoda, ale počítá se vítězství," culil se Phelps. Dohmátl v čase 1:54.27 minuty. Druhý byl jeho krajan Ryan Lochte, držitel světového rekordu v hodnotě 1:54,00 minuty. V cíli se objali. „Řekl jsem Ryanovi, že teď už je to celé jeho," usmál se Phelps v narážce na avizované ukončení kariéry po olympijských hrách v Londýně.

Rekord mu odolal i v pátečním závodu na 100 metrů motýlek. Ale znovu dokázal vyhrát a porazit svého pokořitele z motýlkářské dvoustovky Jihoafričana Chada de Close, přestože začal špatně a obracel až sedmý. Fantastickým finišem si ale dohmátl pro jednadvacátou olympijskou medaili - sedmnáctou zlatou. "Byl to můj poslední individuální závod," potvrdil Phelps svoje dřívější rozhodnutí. Historicky zřejmě nedostižnou medailovou žeň ještě může rozšířit dnes v polohové štafetě. To by prezidentské nakopnutí zafungovalo potřetí a Phelps by se s kariérou rozloučil dvaadvacátou medailí...

Reklama