Hlavní obsah

Stal jsem se nejlepším plavcem všech dob. Končím, potvrdil Phelps

Londýn

Michael Phelps si kdysi řekl, že ve třiceti letech už plavat nehodlá. Své předsevzetí splnil, navíc s bonusem - americký fenomén skončil v sobotu v londýnském Aquatics Centre ve 27 letech a jako nejúspěšnější olympionik všech dob. Svou úctyhodnou sbírku v poslední den bazénových soutěží doplnil o osmnáctou zlatou a celkově dvaadvacátou olympijskou medaili.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Sedmnácté olympijské zlato! Americký plavec Micheal Phelps si věší na krk zlatou medaili za triumf v závodě na 100 metrů motýlkem.

Článek

"Myslím, že bych svou kariéru mohl shrnout do pár slov a prostě říct 'dokázal jsem to'," uvedl Phelps, jenž své poslední zlato získal v polohové štafetě 4x100 m. "I když byly v průběhu mé kariéry nějaké propady, stejně jsem byl schopen zvládnout všechno, co jsem chtěl. Dokázal jsem něco, co nikdo přede mnou," dodal rodák z Baltimoru.

Svou olympijskou misi začal jako patnáctiletý v Sydney 2000 a zakončil ji v sobotu tím, že nasbíral dvakrát víc zlatých kovů než legendy na druhém místě historických tabulek. Atleti Carl Lewis a Paavo Nurmi, gymnastka Larisa Latyninová a plavec Mark Spitz získali devět zlatých. Nyní sedmasedmdesátiletou Latyninovou překonal před jejíma očima v Londýně v celkovém počtu medailí, jichž má bývalá reprezentantka Sovětského svazu osmnáct.

"Stal jsem se nejlepším plavcem všech dob. Řekli jsme si s koučem (Bobem Bowmanem), že jsme to dokázali, a poděkoval jsem mu," řekl Phelps o svém trenérovi, jenž ho vedl od 11 let.

Svůj slib dodržel

Po šestnácti letech nyní jejich příběh končí, a nejen kvůli tomu, že už nemají co překonávat. "Řekl jsem si, že ve třiceti už plavat nechci. Nic proti třicátníkům, ale takhle jsem si to slíbil. Bude to za tři roky a další tři roky už plavat nehodlám," uvedl Phelps, jenž má také 26 zlatých medailí z mistrovství světa.

I na londýnských hrách byl stejně jako v Aténách a Pekingu nejúspěšnějším plavcem, ale ze začátku to tak nevypadalo. Při prvním startu obsadil až čtvrté místo v polohovce na 400 m a zůstal bez medaile.

Závod vyhrál jeho krajan a kamarád Ryan Lochte, jenž byl okamžitě, ale předčasně, pasován do role nové tváře amerického plavání. Postupně však mírně vadnul, zatímco Phelps nabíral tempo.

Po prvním závodu tlak spadl

Na své oblíbené dvoustovce motýlek ještě bral stříbro po těsné porážce na dohmatu, ale poloviční trať vyhrál, ačkoli byl až sedmý na obrátce. Den předtím získal zlato v polohovém závodu na 200 m a stal se prvním plavcem, který zvítězil na třech olympijských hrách za sebou.

"Ten první závod z nás sňal tlak. Řekli jsme si, 'měli bychom si to užít, když už jsme tady', protože to nevypadalo, že to pro nás dopadne moc dobře," přiznal obavy kouč Bowman. "Ale myslím, že díky tomu se trochu uvolnil, začal plavat dobře ve štafetách a zase se dal dohromady," dodal.

Cestování a zdokonalování se v golfu

Phelpse nyní čekají společenské a mediální akce, ale také odpočinek a cestování pro zábavu. "Chci cestovat. Viděl jsem spoustu míst na světě, ale nikdy jsem si je nemohl užít," uvedl americký plavec.

Také se hodlá zdokonalit v golfu, kde mu bude dělat učitele jeho kamarád a vítěz Masters Bubba Watson. "Říkal mi, že jsem dobrý plavec, ale pořád hrozný golfista. Tak možná, že ho vyzvu k souboji v bazénu a pak můžeme jít na golfové hřiště. To bude jediné soutěžní plavání, které teď mám před sebou," dodal nejúspěšnější olympionik historie.

Reklama

Související témata: