Hlavní obsah

Ainslie má čtvrté zlato a je nejúspěšnějším jachtařem historie

Londýn

Brit Ben Ainslie získal čtvrté olympijské zlato za sebou a s pěti medailemi se stal nejúspěšnějším jachtařem historie her. V dnešním finále kategorie Finn sesadil z prvního místa závodu ve Weymouthu Jonase Högha-Christensena z Dánska, který vedl po úvodních deseti rozjížďkách.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Brit Ben Ainslie získal čtvrté olympijské zlato za sebou a s pěti medailemi se stal nejúspěšnějším jachtařem historie her.

Článek

Pětatřicetiletý Ainslie má vedle čtyř triumfů také jednu stříbrnou medaili z her v Atlantě a překonal bilanci Paula Elvströma. Dánský jachtař v letech 1948 až 1960 získal čtyři zlata.

Ainslie si zápis do historie zajistil ve finále předposledním devátým místem, porazil v něm jen Högha-Christensena a v konečném pořadí ho přeskočil. Oslavu domácímu favoritovi mohl ještě pokazit Nizozemec Pieter-Jan Postma, který by získal zlato, pokud by obsadil třetí místo. V utichajícím větru se však propadl na pátou příčku, pro bronz si dojel Jonathan Lobert z Francie.

Britský rekordman po finále naznačil, že má v plánu ukončit kariéru. "Nikdy neříkej nikdy, ale myslím, že další takový závod bych už asi nezvládl. Ničí mi to tělo, takže si nemyslím, že mě (na hrách v roce 2016) v Riu uvidíte," řekl BBC. "Nejlepší je se rozloučit na domácí olympiádě," dodal.

Nejstarší český reprezentant na hrách v Londýně osmačtyřicetiletý Michael Maier do jízdy o medaile ve třídě Finn nepostoupil. Na své páté olympiádě obsadil v rozjížďkách 21. pozici a o čtyři místa vylepšil výsledek z Pekingu.

V kategorii Star získali zlato Max Salminen s Fredrik Lööfem, který tak navázal na bronz z Pekingu. Švédská dvojice nasbírala 32 bodů a domácí obhájce titulu Iaina Percyho s Andrewem Simpsonem porazili o dva body. Brazilská posádka Bruno Prada s Robertem Scheidtem, jež před čtyřmi lety v Číně získala stříbro, měla na třetí příčce 40 bodů.

Desátou rozjížďkou skončila olympijská regata pro Karla Lavického, který v kategorii RS:X obsadil 36. místo a nepostoupil.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Jachting:
Muži - Star (konečné pořadí): 1. Lööf, Salminen (Švéd.) 32, 2. Percy, Simpson (Brit.) 34, 3. Prada, Scheidt (Braz.) 40, 4. Melleby, Pedersen (Nor.) 63, 5. Pepper, Turner (Austr.) 70, 6. Kleen, Stanjek (Něm.) 70, 7. Mendelblatt, Fatih (USA) 71, 8. Kusznierewicz, Zycki (Pol.) 72.
Finn (konečné pořadí): 1. Ainslie (Brit.) 46, 2. Högh-Christensen (Dán.) 46, 3. Lobert (Fr.) 49, 4. Postma (Niz.) 52, 5. Gaspič (Chorv.) 55, 6. Žbogar (Slovin.) 63, 7. Slater (Austr.) 83, 8. Trujillo Villar (Šp.) 86.
RS:X (po 10 rozjížďkách): 1. Van Rijsselberge (Niz.) 13, 2. Dempsey (Brit.) 35, 3. Wilhelm (Něm.) 46, ...36. Lavický (ČR) 296 - nepostoupil.

Reklama