Hlavní obsah

VIDEO: České olympijské medaile jsou doma, zlatá Knapková se ale brzy do Británie vrátí

Praha

Všechny medaile, které čeští olympionici dosud získali v Londýně, už jsou doma. Veslař Ondřej Synek přivezl stříbro už v neděli a v pondělí před šestnáctou hodinou přistál na kbelském vojenském letišti v Praze speciál, který z britské metropole dopravil i ty ostatní v čele se zlatou skifařkou Mirkou Knapkovou. Domů se vrátil také stříbrný tenisový pár Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, stříbrný kajakář Vavřinec Hradilek a bronzová střelkyně Adéla Sýkorová.

Návrat medalistů z LondýnaVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

"Cesta byla bez problémů, kromě průletu turbulencí," hlásila Knapková, která symbolicky vystoupila z letadla na českou půdu jako první. Doma se ale zdrží pouze pár dnů, už dlouho dopředu má domluvenou dovolenou s kamarády ve Walesu. „Cože, zase do Británie?" divily se jí naoko tenistky, které záhy musejí na sérii turnajů do Ameriky.

„Budu tam opět u vody a těším se, protože vodu mám ráda," usmála se 31letá veslařka. Natržený mezižeberní sval  ji ale přinutí trochu omezit nachystaný program. „Na surf se asi nedostanu," říkala a trochu také litovala, že ani neměla čas se podívat v Londýně na jiné sporty. „Tak teď se alespoň těším na atletiku v televizi," prohlásila Knapková.

Dodržela i tradici založenou po loňském zlatu z MS. „Zase jsem 24 hodin po závodě medaili nesundala z krku. Trochu s tím byl problém v olympijské vesnici, kde mě nutili sundat ji, když jsem procházela kontrolou, ale nakonec jsem to ukecala za cenu toho, že mě osobně prošacovali," říkala se smíchem.

Vzápětí cestuje opět do zahraničí i úspěšný ženský debl, v Americe ho čeká začátek zámořské série turnajů. „Je nám to trochu líto, že si nemůžeme užít víc tu atmosféru, jenže tenisové povinnosti se odložit nedají. Snad to ale do té doby stihneme trochu oslavit s rodinou a kamarády," přály si tenistky. „Už jsem slyšela, že něco je nachystáno na úterý v Plzni," usmála se Hlaváčková, která letí do Cincinnati už ve středu. „Já až o den později, chci medaili ještě ukázat všem příbuzným," plánovala Hradecká.

„Snad na mě doma s oslavou počkají. Medaile by určitě zasloužila vystavit i zapít. A čím? Třeba rumem," vyprávěla střelkyně Sýkorová a přiznala, že pozornost médií jí přináší větší nápor na nervy, než stát na palebné čáře. „Medaili asi nějak extra vystavovat nebudu, ale rozhodně ji neprodám a prachem taky nezapadne. A u jedné oslavy nezůstane," tvrdil na palubě speciálu jediný muž s medailí, kajakář Hradilek, jenž si stihl užít olympijskou atmosféru návštěvou finále v tenisovém areálu Wimbledonu i osobní účastí na zlaté Boltově stovce: „To mě nadchlo."

Všichni medailisté přiletěli s cennými kovy na krku. "Medaile je pěkně těžká, už mě z toho nošení bolí za krkem," přiznal Hradilek, jenž získal medaili jako první. Rád by se v sobotu vrátil zpět do Londýna. „Uvažuju o tom, abych si užil zakončení. V Pekingu se mi to nepodařilo, protože jsme museli odletět dřív," vysvětlil vodní slalomář, jenž přiletěl hlavně proto, že jeho starší bratr má tento týden svatbu a mezi vodáky přezdívaný Vávra se brzy stane strýčkem, protože se mu narodí neteř.

Reklama