Hlavní obsah

Pechanová v Hyde Parku netrénovala: Holky poštípaly kachny

Radek Malina (Londýn)Právo

Doplavat pro medaili v královském parku v centru Londýna hodlá Jana Pechanová ve čtvrtečním závodě na deset kilometrů. V Hyde Parku neabsolvovala jediný předzávodní trénink, jen se vyrazila ve středu podívat na zázemí a do vody vstoupila pouze v bazénu olympijského parku, kde Phelps přepsal historii medailového pořadí.

Foto: ČTK

Dálková plavkyně Jana Pechanová.

Článek

„Vyzkoušela jsem si okruh už při loňském testovacím závodě, nemám ve zvyku chodit den před závodem do vody. Navíc jsem věděla od soupeřek, že při úterním tréninku je poštípaly kačeny. Takový zážitek jsem s klidem oželela," smála se jednatřicetiletá reprezentantka. „I když mohly dopadnout i hůře. V Hyde Parku jsou na vodě i labutě a od nich to štípnutí už fakt bolí," vyprávěla Pechanová, která si tělo protáhla absolvováním šesti padesátimetrových bazénů ještě před obhlídkou závodní trati.

Prostředí královského parku, kde se bude o medaile bojovat, přešla s klidem. „Jako normální rybník, třeba Papežák na Příbramsku. Kolem stromy a zeleň, jen lidí asi bude víc," culila se. Na fanoušky se těší. „Poplaveme šest kol. Čtyři z nich člověk stačí lidi vnímat, přece nemůžete mít deset kilometrů hlavu zabořenou do vody," líčila.

Zarazila ji poměrně teplá voda

Jen ji zarazila teplota vody. „Doufala jsem, že bude studenější. Má jednadvacet stupňů, což mi úplně nesedí. Brala bych studenější. Ideální by bylo anglické počasí, slota. Soupeřky by pak vymrzly. Minulý rok jsem zažila vodu o osmnácti stupních a hodně favoritek odpadlo. Mně však chlad nevadí," vyprávěla.

Během závodů už zažila ledacos. „V Izraeli na mistrovství Evropy nedokázali lokalizovat při závodě na pětadvacet kilometrů bójky v moři. S ohledem na jejich napjaté vztahy se všemi sousedními zeměmi panovaly obavy, abychom nevplavaly do cizího vodního teritoria," vzpomínala s úsměvem.

Právě mořskou vodu má při závodech raději. „Slaná totiž více nadnáší, ale člověk si těžko může vybírat, kde má soutěžit o olympijské zlato," krčila rameny. „Každopádně v Hyde Parku bude závod spíše pro bazénové plavce. Protože i kdyby foukal hodně silný vítr, vlny budou jen minimální. S mořem se to nedá srovnávat," přemítala.

Favoritem je Hongkong

Nejraději má Hongkong. „Krásné místo pro plavání a ještě navíc skvělé pro nákupy," nepopírala svoji vášeň v nakupování. „Ale já mám ráda i Lipno nebo třeba bazén v pražském Podolí. Nejhorší jsou naopak vody v Argentině, ale sama jsem tam nezávodila, takže nejhorší zážitky mám z maďarského Balatonu, kde voda úplně kvetla. Jenže stejně máte smůlu a do vody musíte."

Večer před závodem si ještě na chviličku zašla do posilovny, pak se začetla do třetího dílu knižního bestselleru Stiega Larssona Dívka, která kopla do vosího hnízda. „Nemohu se od stránek odtrhnout. Dva předešlé díly už jsem přelouskala. Fakt strhující dílo. Jen musím včas knihu zaklapnout, abych se dostatečně vyspala," plánovala Pechanová.

Reklama