Hlavní obsah

Plavecký maratón na OH v Londýně vyhrál Tunisan Mellúlí

Londýn

Vytrvalecký závod na 10 kilometrů na hrách v Londýně vyhrál Usáma Mellúlí a jako první plavec v historii získal na jedné olympiádě medaili v bazénu i přírodní vodě. Osmadvacetiletý Tunisan v jezeře Serpentine v Hyde Parku navázal na týden starý na bronz z nejdelší bazénové trati na 1500 metrů.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Tunisan Usáma Mellúlí vylovil z jezera Serpentine v londýnském Hyde Parku zlato v závodu na 10 km

Článek

Vytrvalecký závod na deset kilometrů na hrách v Londýně vyhrál Usáma Mellúlí a jako první plavec v historii získal na jedné olympiádě medaili v bazénu i přírodní vodě. Osmadvacetiletý Tunisan v jezeře Serpentine v Hyde Parku navázal na týden starý bronz z nejdelší bazénové trati 1500 metrů.

"Nedokážu to vysvětlit, opravdu ne. Tohle byla asi nejtěžší věc, kterou člověk může zvládnout," radoval se Mellúlí. "Měl jsem problémy s ramenem, loktem, měl jsem virózu. To, co se dnes stalo, byl zázrak, pokud věříte v zázraky," dodal. Oznámil, že uvažuje o konci kariéry. "Přemýšlím o tom. Snad ani není lepší způsob jak skončit," uvedl.

Trať dnes při svém teprve třetím dálkovém startu zvládl v čase 1:49:55,1 a po pekingském triumfu na patnáctistovce si připsal druhé olympijské zlato v kariéře. Druhého Thomase Lurze porazil o 3,4 sekundy a dvaatřicetiletému Němci překazil útok na jedinou trofej, kterou ještě ve sbírce nemá. Desetinásobný mistr světa získal už 26. mezinárodní medaili, zlatá olympijská mu ale zůstala upřena.

"Je to nejlepší plavecký univerzál po Michaelu Phelpsovi a Ryanu Lochtem," vysekl Lurz poklonu svému přemožiteli. Mellúlí nicméně přiznal, že oproti běžným závodům na otevřené vodě využil specifické klidné podmínky v Hyde Parku. "Obvykle jsou při závodech vlny a chladná voda. Hlavně ta teplota mě strašila. Ale tady to byla jasná výhoda pro mě, proto jsem se taky rozhodl startovat," prozradil vítěz.

Třetí místo obsadil s více než pětisekundovou ztrátou Richard Weinberger z Kanady.

XXX. letní olympijské hry v Londýně:
Plavání - dálkové:
Muži - 10 km:
1. Mellúlí (Tun.) 1:49:55,1, 2. Lurz (Něm.) 1:49:58,5, 3. Weinberger (Kan.) 1:50:00,3, 4. Janniotis (Řec.) 1:50:05,3, 5. Fogg (Brit.) 1:50:37,3, 6. Bolšakov 1:50:40,1, 7. Djatčin (oba Rus.) 1:50:42,8, 8. Waschburger (Něm.) 1:50:44,4.

Reklama