Hlavní obsah

Setkání mistrů zpestří bývalí tovární jezdci Škody

PRAHA

Bývalí jezdci továrního týmu Škoda zpestří pátý ročník exhibičního Setkání automobilových mistrů, které se v sobotu uskuteční v Sosnové na Českolipsku. Za volanty nově postavených fabií upravených pro rallyecross se představí Finové Toni Gardemeister, Jane Tuohino a Jani Paasonen a Alex Bengue z Francie.

Foto: Škoda Motorsport

Na Setkání mistrů v Sosnové bude startovat i Jan Kopecký s Fabií WRC.

Článek

V dalších kategoriích se představí aktuální česká rallyeová jednička Jan Kopecký, rallyecrossový mistr Evropy Roman Častoral či autokrosový matador Jaroslav Hošek.

Finsko-francouzská skupinka bude závodit v kategorii "světoví mistři volantu" a premiérově představí divákům vozy, které by v příští sezoně měly tvořit samostatný pohár v rámci českého rallyecrossového šampionátu. Ve speciálně upravené fabii však zatím seděl pouze Paasonen, který ji testoval. "Je to dobré auto, které se příjemně řídí. Oproti speciálům WRC je hlavní výhoda v tom, že je určené pro mladé jezdce a je mnohem levnější," uvedl Paasonen na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Třicetiletý Fin, který si v Česku našel manželku a má zde prakticky druhý domov, má s rallyecrossem i okruhem v Sosnové největší zkušenosti. "Naposledy jsem tu jel při Rallye Bohemia. Tentokrát ale bude určitě jiné počasí, i když i tehdy pršelo a byla zima," vzpomínal Paasonen. Pořadatelé však věří, že na rozdíl od minulých ročníků exhibičního závodu nebude sněžit či pršet. "Snad bude tentokrát sucho," přál si Zdeněk Lindr z českolipského autodromu. Na programu také exhibiční souboje

Na severu Čech by se mělo závodit v deseti vybraných kategoriích. Představí se zde rallyecrossaři s vozy všech hlavních tří skupin, autokrosaři a jezdci rallye. Vedle Kopeckého, který bude startovat s fabií WRC, se mohou diváci těšit například na Martina Prokopa, Pavla Valouška, Václava Pecha či Emila Trinera.

"Aby mělo vše rychlejší spád, budou v některých kategoriích startovat jen tři jezdci," vysvětlil Lindr. Po skončení finálových jízd, které odvysílá i program ČT4, by se měly uskutečnit exhibiční souboje různých vozů, například autokrosové bugginy a rallyeového auta či speciálu WRC a vozu pro rallyecross.

Nejúspěšnějším účastníkem Setkání mistrů je Kopecký, který vyhrál všechny předcházející ročníky v hlavní kategorii WRC. "Rád bych v této tradici pokračoval. Konkurence sice nebude taková jako dříve, hlavně proto, že proti mě nepojede Venca Pech, ale nesmíme nic podcenit. Stačí jedna chyba a je po všem," řekl ČTK Kopecký, kterého trochu mrzí, že se nemůže poměřovat s bývalými kolegy v týmu Škoda. "Třeba tu šanci dostanu v příštím roce. Pokud si však budu moci vyzkoušet jejich vůz už teď, určitě to udělám," dodal Kopecký.

Reklama

Související témata: