Hlavní obsah

Čeští jezdci se těší na brněnskou Velkou cenu

PRAHA

Dvacet dní chybí do startu Velké ceny České republiky silničních motocyklů na brněnském Masarykově okruhu a tuzemští protagonisté desátého podniku letošního seriálu MS se už těší, jak se předvedou divákům.

Foto: www.mcnews.com.au

Již brzy zamíří silné stroje do Brna. Na snímku klopí motocykl Španěl Sete Gibernau.

Článek

Oba naši pravidelní účastníci světových závodů třídy do 250 ccm, Smrž i Pešek přiznávají zvláštní motivaci. "Brno je pro nás Čechy specifický závod, při kterém jste víc na očích a tak tu nastupuje i zodpovědnost předvést se co nejlépe. Daří se mi v posledních závodech pravidelně bodovat, budu to chtít určitě prokázat i při domácí Velké ceně a třeba se konečně povede i ten útok na první desítku," slibuje dvacetiletý Jakub Smrž.

:. ANKETA: Pojedete se do Brna podívat na Velkou cenu České republiky silničních motocyklů? Hlasujte v anketě na konci článku.

Čas zbývající do brněnského závodu chce věnovat relaxaci a odpočinku doma na jihu Čech, o tři roky mladší Lukáš Pešek se chystá nabírat fyzickou kondici. Pojede teprve třetí závod s yamahou dvěstěpadesátkou. "Stále sbírám cenné zkušenosti, a když k tomu po dvou šestnáctých místech přijde i nějaký bodík, budu šťastný. Určitě chci ukázat v Brně divákům, co umím a že si mne tým Kurz Yamaha nevybral do sestavy místo zraněného Huleše zbytečně."

Čekají divoké karty

Důležitý start v Brně čeká i švýcarské eso českého týmu Elit Thomase Lüthiho, závodícího ve třídě do 125 ccm: "I pro mne je to svým způsobem domácí Velká cena, v níž nebudu chtít zklamat sponzory. Druhou příčkou při GP Katalánska jsem si nasadil laťku hodně vysoko."

Na startu se snad objeví i další čeští jezdci, jenže o udělení divokých karet rozhodne Mezinárodní motocyklová federace (FIM) až během příštího týdne, takže Rous, Kaláb, Bittman či Březina teprve musejí čekat, zda dostanou možnost změřit síly se světovou elitou. "Věřím, že to vyjde a připravuji se hodně pečlivě," přiznal lídr českého mistrovství třídy do 250 ccm Radek Rous.

Nezahálejí ani pořadatelé a zaměřili se na vylepšení služeb pro diváky. Jedním z hlavních lákadel jsou v předprodeji snížené ceny vstupenek na celý závodní víkend. Pokud si stihne fanoušek zakoupit lístek do konce července, jeho cena bude nižší než přímo na místě nedělní vstupenka, přičemž nejlevnější stojí na všechny tři dny 490 korun a na hlavní tribunu pak 2990 Kč. "Tento krok se nám zatím osvědčuje a je úspěšný. Proti loňsku počet rezervovaných vstupenek výrazně stoupl," poznamenal ředitel automotodromu Pavel Hanák.

Lákadla pro diváky

V Brně všichni věří, že i díky zlepšenému dopravnímu systému a zvýšení kapacity parkovišť najde cestu na okruh více fanoušků než v posledních dvou letech, kdy se návštěva za celý závodní víkend pohybovala kolem šedesáti tisíc diváků "Pořádání tohoto závodu však pro nás není výdělečná činnost. Každoročně ji dotujeme ze svého více než deseti milióny korun, ale držíme ji z prestižních důvodů," podotkl Hanák, podle nějž by k ekonomickému zlepšení muselo závod navštívit alespoň 100 tisíc lidí.

I v letošním roce budou moci diváci sledovat detaily z Velké ceny na čtyřech obřích obrazovkách. Součástí doprovodného programu bude i vědomostní soutěž o skútr Honda MX8RS úřadujícího šampióna třídy Moto GP Rossiho. Stejný motocykl může získat i český jezdec, který se umístí do desátého místa. To se však letos ještě nikomu nepodařilo.

Reklama

Související témata: